Şehriyâr Deylemî

Şehriyâr Deylemî

Peygamber efendiimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) huzûruna bir adam gelmişti. Peygamberimiz, gelen kimsenin huzûrunda titrediğini görerek, "Rahat ol, korkma! Ben, kuru ekmek yiyen bir kadının oğluyum" buyurdu.
Abdullah İbni Ömer (radıyallahü anhümâ) haber veriyor. Resûlullah efendimiz buyurdu ki: "Namazlarını vakitleri gelince hemen kılanlardan Allahü teâlâ razı olur. Vakitlerinin sonunda kılanları da af eder."
Ebû Hüreyre'nin (radıyallahü anh) bildirdiği bir hadis-i şerifte Resûlullah efendimiz buyurdu ki: "İnsan ölünce, ameli kesilir. Ancak, kendisine ait şu üç şey müstesna: 1) Sadaka-i câriye, 2) Faydalanılan ilim, 3) Arkasından dua eden salih evlat." Yine Ebû Hüreyre'nin bildirdiği bir hadis-i şerifte buyuruldu ki: "Kim bir mü'minin dünya sıkıntılarından bir sıkıntısını giderirse, Allahü teâlâ da onun kıyamet günündeki sıkıntılarından bir sıkıntısını giderir. Güç durumda olana kolaylık gösteren kimseye, Allahü teâlâ dünya ve ahirette kolaylık gösterir. Kim bir Müslümanı setrederse, Allahü teâlâ da onu dünya ve ahirette setreder. Kul, kardeşinin yardımında olduğu müddetçe, Allahü teâlâ da ona yardım eder. İlim aramak için yola çıkan kimseye, Allahü teâlâ Cennete giden yolu gösterir. Allahü teâlânın evlerinden bir evde (mescidlerden bir mescidde), Allahü teâlânın kitabını okumak ve onu aralarında öğrenmek için bir araya gelenlerin üzerine manevi huzur iner, Allahü teâlânın rahmeti onları kaplar. Melekler onları kuşatır. Allahü teâlâ, onları, katında bulunanlar arasında anar."
Ebüdderdâ'nın (radıyallahü anh) rivâyet ettiği bir hadis-i şerifte Resûlullah efendimiz buyurdu ki: "Göktekiler, yerdekiler ve sudaki balıklar, âlim için istiğfar ederler. Âlimin âbide (ilmi olmayıp sâdece ibadet eden kimseye) üstünlüğü, ondördüncü gecesinde ayın, diğer yıldızlara üstünlüğü gibidir. Âlimler Peygamberlerin vârisleridir. Peygamberler miras olarak dinar ve dirhem bırakmazlar. Onlar sadece ilmi miras bırakırlar, ilmi alan, bol nasibi elde etmiş olur."

Merkebin Yükü Nedir Bir Sor Bakalım

Vehbi Tülek

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek