Şemsüddîn Tetâî

Şemsüddîn Tetâî

Ebû Ümâme el-Bâhili'den (radıyallahü anh) nakledildi ki: "Bir kişi vefât edip kabre konduğunda azâb meleği gelir. Başı ucuna oturur. Ona azâb eder. O kişinin bu azâba dayanacak hâli kalmaz. Öyle feryâd eder ki, insan ve cinden başka bütün mahlûkât işitir. O kişi azâb meleğine, "Niye böyle yaptın, niçin azâb ediyorsun? Ben, dünyâda namazı kılmış, zekâtı vermiş, ramazan ayında orucu tutmuş biriyim" der. O zaman azâb meleği de: 'Azâb etmemin sebebi şu ki; bir gün önüne bir mazlûm biçâre çıktı. Senden yardım istedi. Sen ona yardım etmedin. Bir gün namaz kıldın. Halbuki ondan önce bevl edip üzerine çamaşırına sıçratmış idin. Öyle gidip kıldın. Halbuki necâsete dikkat etmen, mazlûma yardım etmen vâcib idi. Fakat sen öyle yapmadın' der."

Abdullah bin Selâm şöyle anlatır: Münker ve Nekir'den önce kabre, meyyitin yanına bir melek gelir. Yüzü güneş gibi parlar, meyyitin yanına oturur. Ona: "İyilik ve kötülük, hayır ve şer, dünyâda ne yaptı isen hepsini tek tek yaz" der. O da, korku ve telâşla "Nasıl yazarım, hani kalemim, hani mürekkebim" der. Melek de, "Tükürüğün mürekkebin, parmakların kalemindir. Kefenin de kâğıdındır" der. O da, çaresiz olarak dünyâda hayır olarak ne yaptı ise tek tek yazar. Şer, kötülük olarak yaptıklarına gelince, yazmaktan çekinir. Melek, "Dünyâda Halikına karşı utanmadın çekinmedin de, şimdi benden mi utanıp yazmıyorsun?" der. Ona azâb etmek ister. O kişi "Aman bana vurma, azâb etme, yazacağım" der. Dünyâda ne kadar günah, kusur işledi ise bir bir yazar. Onu katlaması ve tırnağıyla mühürlemesi emredilir. O da katlayıp mühürler ve boynuna asar, kıyâmete kadar boynunda asılı durur. Bundan sonra yanına Münker ve Nekir gelir. Allahü teâlâ, İsrâ sûresi onüçüncü âyetinde meâlen buyurdu ki: "Herkesin amelini kendi boynuna taktık (Ondan ayrılmaz). Kıyâmet günü onun için bir kitap çıkaracağız ki, ona açılmış olarak kavuşacak."

Kirâmen kâtibin melekleri: Her insanın hayır ve şer, bütün işlerini yazan, ikisi gece, ikisi gündüz gelen dört meleğe Kirâmen kâtibin veya Hafaza melekleri denir. Hafaza meleklerinin, bunlardan başka olduğu da bildirilmiştir...

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek