Senden Önce Birçok Peygamber Gönderdik

Senden Önce Birçok Peygamber Gönderdik
Allahü teâlâ Peygamberler gönderdi, kitaplar indirdi, emir ve nehiyler verdi, sevap ve ıkâbı (ceza) beyân edip, Peygamberlerini (aleyhimüsselam) kendilerinin doğruluğuna delâlet eden mucizelerle teyit etti (kuvvetlendirdi). Bunu kitabında bazı âyet-i kerimelerde topluca, bazı âyet-i kerimelerde tafsilâtıyla beyan etmiştir. Nisa sûresinin yüzaltmışüçüncü âyet-i kerimesinde meâlen şöyle buyurmuştur: "Nûh'a ve ondan sonraki Peygamberlere vahyettiğimiz gibi (Habibim) sana da vahyettik ve yine İbrâhim'e, İsmâil'e, İshâk'a, Yakûb'a, Yakûb'un çocuklarına, İsâ'ya, Eyyûb'e, Yûnus'a, Hârûn'a Süleymân'a da vahyettik ve Davud'a Zebur'u verdik."
Mufassal (ayrıntılı) olarak da şu âyet-i celilelerde bildirilmiştir. Allahü teâlâ A'râf sûresinin ellidokuzuncu âyet-i kerimesinde meâlen; "And olsun, biz Nûh'u Peygamber olarak kavmine gönderdik de, o şöyle dedi: Ey kavmim! Allaha ibâdet ve itaat edin, sizin için ondan başka bir ilâh yoktur. Ben üzerinize gelecek çok büyük bir günün azâbından hakikaten korkuyorum."
Hûd sûresinin yirmibeşinci âyet-i kerimesinde meâlen; "Gerçekten biz Nûh'u, şöyle desin diye kavmine gönderdik: Haberiniz olsun, ben size azâbın sebeblerini ve kurtuluşun yolunu açıklayan bir korkutucuyum."
Gâfir (Mü'min) sûresinin otuzdördüncü âyet-i kerimesinde meâlen; "Doğrusu Mûsâ'dan önce Yûsuf da size mucizeler getirmişti. O vakit de onun size getirdiği şeyler hakkında şüphe edip durmuştunuz. Nihâyet vefât ettiğinde de "Bundan sonra Allah asla Peygamber göndermez" dediniz. İşte Allah (dininde) haddi aşan şüpheciyi böyle saptırır."
Yûnus sûresinin yetmiş beşinci âyet-i kerimesinde ise, meâlen; "Bu Peygamberlerden sonra, Mûsâ ile Hârûn'u Fir'avn ve cemâatine mucizelerimizle gönderdik. Kibirlenerek imân etmediler ve günahkâr bir kavim oldular" buyurmuştur.
Nisa sûresinin yüzaltmışdördüncü âyetinde meâlen; "Gönderdiğimiz öyle peygamberler vardır ki, onları bundan (bu sûreden) önce sana beyân ettik, öyle peygamberler de vardır ki, sana onların kıssalarını bildirmedik..." buyurmuş.
Gâfir (Mü'min) sûresinin yetmişsekizinci âyet-i kerimesinde ise meâlen; "(Ey Resûlüm) gerçekten biz senden önce birçok peygamberler gönderdik, onlardan kimini sana haber verdik, kimini de sana haber verip anlatmadık..." buyurmuştur.

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek