Seyyid Mahmud Çağırgan

Seyyid Mahmud Çağırgan

Saâdet, yalnız dünyâ saâdetinden ibâret değildir. Aksine, asıl saâdet, âhıret saâdetini elde etmektir. Bunun için Kur'ân-ı kerime ve Peygamberimizin "aleyhisselâm" sözlerine itâat etmek lâzımdır. Allahü teâlânın emirleri arasında:

Öldükten sonra tekrâr dirilmek, (yani âhırete) inanmak da vardır. Cenâb-ı Hak âhıretin ebedi olduğunu bize bildiriyor. Dünyâ hayâtı ise, sayılı günlerden ibâretdir. O hâlde, saâdet iki başlı demektir. Biri âhıret saâdeti, öteki dünyâ saâdeti. Bu iki saâdetden hangisi önemlidir? Bunu akıl ve iz'ân sâhibi insanlar kolaylıkla anlayabilir. Aklımız ve iz'ânımız âhıret hayâtının, dünyâ hayâtı ile mukâyese edilemeyecek kadar önemli olduğunu bize gösterir.

Buna rağmen, insânların dünyâ için gösterdikleri gayret ve çalışmaların onda birini bile âhıret için göstermedikleri meydândadır. Bunun âkıbetinin ne kadar acı ve ne kadar korkunç olduğuna acabâ inanmıyor muyuz? İnanmıyorsak, kurtuluş ümidi yoktur. Allahü teâlâya inanmayanların yeri ebedi olarak Cehennemde yanmaktır. Eğer inanıyorsak, Allahü teâlânın emirlerini yapmamak bir gaflet ve bir dalâletdir. Bu uykudan uyanamayanlara yazıklar olsun!

Dünyâ saâdeti için söz söyleyenler, kitâp yazanlar ve bunu dikkatle okuyanlar, dinleyenler çoktur. Âhıret saâdetine gelince: Buna dâir Hakkın kitâbı (Kur'ân-ı kerim) ve Peygamberimizin sözleri (hadis-i şerif) ve din âlimlerinin binlerce kitâbları vardır. Fakat, bugün artık bunları okuyan, bunları söyleyen, söyleyenleri ve yazanları dinleyen az insan kalmıştır. Çok ehemmiyyetli olan âhıret saâdeti âdetâ unutulmuş, sanki böyle bir şey yokmuş gibi bir gaflet içinde bulunmaktayız. Bu ise, felâketin en tehlikelisi ve âkıbetlerin en korkuncudur...

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek