Seyyid Muhammed Sincarî

Seyyid Muhammed Sincarî
Üstadımız Abdülkâdir-i Geylâni hazretleri buyurdu ki: "Hakiki yaşamak, nefsinin arzularını, haram ve zararlı isteklerini yerine getirmemek demektir."

"Allahü teâlâya en yakın olan, ahlâkı güzel, kalbi rahat olandır. En üstün amel, kalbin Allahtan başkasına yönelmemesidir."

"Bid'at yoluna sapmayınız! İtâat ediniz, muhalif olmayınız! Sabrediniz, sızlanmayınız! Sabit kalınız, ayrılıp dağılmayınız! Bekleyiniz, ümit kesmeyiniz! Özünüzü günahtan temizleyiniz, kirletmeyiniz! Hele Mevlânızın kapısından hiç ayrılmayınız."

"Şükrün esâsı, ni'metin sahibini bilmek, bunu kalp ile itirâf etmek ve dille söylemektir."
"Allah için hâline sabreden fakir, Allaha şükreden zenginden daha değerlidir. Hâline şükredebilen fakir ise, şükreden zenginden ve sabreden fakirden daha üstündür."

"Nefsinin peşine düşüp de, rehberi, yol gösterici hakiki âlimleri dinlemeyen kimse, gerçekten nasipsizdir."
"İnsan, kendini Kelime-i tevhid söylemeye, 'La ilahe illallah' demeye alıştırmazsa, ölüm döşeğinde iken onu hatırlaması ve söylemesi güç olur."
"Allahü teâlâ, bir kulunu severse, ona fazla mal ve evlat vermez. Böylece, Allaha olan muhabbetini engelleyecek bir ortak olmamış olur. Çünkü Allahü teâlâ Gayyur'dur. İbâdette olduğu gibi, sevgide de ortaklığı kabul etmez."
"Kim insanlardan bir şey istiyorsa, Allahı tanımadığı için istiyor, imânı, marifeti ve yakini zayıf olduğu için istiyor."
"Kalp, dünya arzularından birine bağlı kaldığı ve onun geçici lezzetlerinden birinin peşine takılıp gittiği müddetçe, imkânı yok âhıreti sevmiş olamaz."
"İyi huy sahibi, insanlardan gelen şeylere aldırmaz. Bu hâl ise, her şeyin Allahü teâlânın dilemesiyle olduğunu bilmektendir. Böyle olan kimse, nefsini hakir görür."
Hasen-i Basri hazretleri buyurdu ki: "Tövbe dört esas üzerinedir: 1- Dil ile istiğfar. 2-Kalb ile pişmanlık. 3- Azâ ve organlar ile günahları terk. 4- O günahları bir daha yapmayacağına niyet ve kastetmektir" dedi ve yine Hasen-i Basri buyurdu: Nasûh tövbesi; bir günâha tövbe etmek ve bir daha, tövbe ettiği şeyi yapmamaktır.

Merkebin Yükü Nedir Bir Sor Bakalım

Vehbi Tülek

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek