Seyyidî Karamânî

Seyyidî Karamânî

Peygamberimiz, hak, doğru olan Ehl-i sünnet i'tikâdını Allahü teâlâdan öğrendi. Eshâb-ı Kirâm da, Resûlullahtan (sallallahü aleyhi ve sellem) öğrendiler. Tabiin de, bu i'tikâdı Eshâb-ı Kirâmdan öğrenip aldılar. Sahabe, Resûlullahın kendilerine uyulmasını işâret buyurduğu kimselerdir. Sahabe de, kendilerinden sonra Tabiine uyulmasını işâret buyurmuşlardır. Sa'id bin Müseyyib, Alkame bin Vakkâs, Esved bin Yezid Nehâi, Kâsım bin Muhammed, Atâ bin Ebi Rebâh, Mücâhid bin Cebr, Tâvûs bin Keysân, Katâde, Şa'bi, Ömer bin Abdülaziz, Hasen-i Basri, Muhammed bin Sirin ve onlardan sonra Eyyûb-i Sahtiyâni, Yûnus bin Ubeyd, Süleym-i Teymi, Abdullah bin Avn, sonra Süfyân-ı Sevri, Mâlik bin Enes, İbn-i Şihâb-ı Zühri, Evzâi, Ebû Hanife Nu'man bin Sabit, Ahmed bin Hanbel, Muhammed bin İdris eş-Şâfii ve Şam, Hicaz, Mısır, Horasan, İsfehan, Medine gibi şehirlerde yetişen nice sayısız âlimler, kendilerine uyulmaları işâret edilenlerdendir. Sonra biz onlarla karşılaştık ve onlardan ilim öğrenip hadis-i şerifleri ve Sünnet-i seniyyeye uygun i'tikâdı yazdık. Hadis ve tasavvuf âlimlerinin icmâ' ettiklerini beyan eden birçok kitaplar yazıldı.

Resûlullaha tabi olmanın delili şudur ki; Allahü teâlânın O'na olan sevgisini bilmektir. Ona tâbi olanlar, Allahın sevgisine ve mağfiretine kavuşurlar. Çünkü cenâb-ı Hak Kur'ân-ı kerimde, Âl-i İmrân sûresi otuzbirinci âyetinde meâlen buyurdu ki:

"Ey sevgili Peygamberim! Onlara de ki, eğer Allahü teâlâyı seviyorsanız ve Allahü teâlânın da, sizi sevmesini istiyorsanız, bana tâbi olunuz! Allahü teâlâ bana tâbi olanları sever."

Allahü teâlâyı sevmenin alâmeti, her hâlinde Resûlullahın sünnetine ittibâ etmek, uymaktır. Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerimde Âl-i İmrân sûresi 103. âyet-i kerimede meâlen; "Hepiniz Allahın ipine sımsıkı sarılınız!" buyurdu. Peygamber efendimiz de, bu âyet-i kerimenin tefsirinde buyurdu ki:

"Ey insanlar! Allahtan korkunuz. Size tâat ve cemâat lâzımdır. Çünkü cemâat, Allahın size, (sarılmanızı) emrettiği ipidir."

Yine Resûlullah efendimiz buyurdu ki: "Ümmetimden, hak üzere olan âlimler, kıyâmete kadar bulunacaktır. Kıyâmete kadar, muhalefet edenlerin onlara hiçbir zararı dokunmaz." Bu taife, eser sahibi olan ilim ehlidir...

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek