Sul­tan­la­ra Bi­le ­na­si­hat E­den Zat

Sul­tan­la­ra Bi­le ­na­si­hat E­den Zat
"SÖZ­LE­Rİ­NE ÇOK DİK­KAT ET!"
Söy­le­ni­len sö­ze çok dik­kat edil­me­si­ni her­ke­se söy­ler­di ve "Sen, duy­du­ğu­nu baş­ka­la­rı­na söy­le­yen­den da­ha çok, giz­ler gö­rü­nen­den kork. Çün­kü böy­le kim­se­ye, in­san­lar ya­lan ya­kış­tı­ra­maz­lar da­ha çok ina­nır­lar. Siz­den bi­ri­niz bâ­zan ken­di­si­ne iti­mâd eden bi­ri­ne bir söz söy­ler, o da onu ya­yar, bu yüz­den ül­ke­ler ha­râb olur" bu­yu­ra­rak gıy­bet edil­me­me­si­ni ve az ko­nuş­ma­yı, sır­rı­nı hiç kim­se­ye söy­le­me­me­yi tav­si­ye eder­di.
"Al­la­hü teâ­lâ dün­yâ­yı lez­zet­ler­le ve âfet­ler­le dol­dur­du. He­lâl­le­ri güç­lük­ler­le, ha­ram­la­rı da me­sû­li­yet­ler­le be­râ­ber kıl­dı." Yi­ne; "İn­san­lar üç kı­sım­dır: Bi­rin­ci­le­ri, gü­nah­kâr­lar sı­nı­fı olup, gü­nah­la­rı­na töv­be edip bir da­ha gü­nah­la­ra dön­mek is­te­me­yen­ler­dir. Bun­lar iyi­dir. Mak­bûl­dür. İkin­ci­le­ri, gü­nah iş­ler­ler, son­ra tek­rar tek­rar gü­nah iş­ler­ler, son­ra üzü­lür­ler, son­ra yi­ne gü­nah iş­ler­ler, son­ra da ağ­lar­lar. Bun­la­rın kur­tul­ma­sı umu­lur. Fa­kat he­lâk da ola­bi­lir­ler. Üçün­cü­le­ri, gü­nah iş­ler­ler­ken piş­man ol­maz­lar, piş­man olur­lar üzül­mez­ler ve yi­ne gü­nah iş­ler­ler ağ­la­maz­lar. Bun­lar Cen­net yo­lun­dan Ce­hen­nem yo­lu­na sap­mış olan­lar­dır" bu­yur­du.

"İB­RET AL­DI­ĞIM İÇİN!.."
Mu­ham­med bin Sem­mâk şöy­le an­lat­mış­tır:
Bir gün bir mec­lis­te in­san­la­ra va­az ve na­si­hat edi­yor­dum. Bir genç aya­ğa kal­kıp ba­na "Bu­gün öy­le bir söz söy­le­din ki, böy­le bir söz işit­me­miş­tik" de­di. "Han­gi söz?" de­dim. "Âhi­ret son­suz­dur. Ora­da Cen­net­ten ve Ce­hen­nem­den baş­ka gi­de­cek yer yok­tur. Cen­ne­te gi­re­me­yip Ce­hen­ne­me atıl­ma dü­şün­ce­si, Al­la­hü te­âlâ­dan kor­kan­la­rın kalb­le­ri­ni tit­ret­ti, sö­zü­dür" de­di. Son­ra o gen­ci bir da­ha gö­re­mez ol­dum. So­rup araş­tır­dı­ğım­da öğ­ren­dim ki, has­ta­lan­mış. Zi­ya­re­ti­ne git­tim. "Ne­dir bu hâ­lin?" de­dim. "İş­te o sö­zü dü­şün­mek­ten do­la­yı böy­le ol­dum" de­di. Da­ha son­ra o gen­cin ve­fât et­ti­ği ha­be­ri­ni al­dım. Ve­fâ­tın­dan son­ra rü­yâm­da gör­düm. "Hâ­lin na­sıl­dır?" de­dim. "Al­la­hü teâ­lâ ba­na mer­ha­met et­ti ve Cen­ne­ti­ne dâ­hil et­ti" de­di. "Ne se­bep­le mer­ha­me­te ka­vuş­tun?" de­dim. "O söz­den ib­ret al­dı­ğım için" de­di..

Günah Işlemek, Ölümü Unutmanın Alâmetidir

Vehbi Tülek

Ahiret Yolculuğundan Gâfil Olan Zavallıdır!

Vehbi Tülek

İnsanla Hayvan Arasını Ayıran Fark Edeptir!

Vehbi Tülek

Beni Sâlih Duânızdan Unutmayın Efendim

Vehbi Tülek

Bütün Mahlûklar, Allahü Teâlânın Kudretindedir

Vehbi Tülek