Turhal Şeyhi Mustafa Efendi

Turhal Şeyhi Mustafa Efendi
Ölümü hatırlamak ve ölüden ibret almak için kabir ziyaret etmek ve salihlerin, velilerin kabirlerinden bereketlenmek müstehaptır. Ölümü ve kabirde sorulacak sualleri her zaman hatırlamalıdır. Mü'minlerden dokuz kimseye de kabirde sual olmaz: Şehit, düşman karşısında nöbette iken ölen, veba, kolera gibi bulaşıcı hastalıktan ölen, böyle hastalıklar yayıldığı zaman kaçmayıp sabrederek başka sebeple ölen, sıddiklar, baliğ olmayan çocuklar, Cuma günü veya gecesi ölenler, her gece Tebâreke ve Secde sûresini okuyanlar ve ölüm hastalığında İhlâs sûresini okuyanlara kabir suali olmaz. Kabirde Münker ve Nekir meleklerine cevap olarak şunları ezberlemelidir: Rabbim Allahü teâlâ, Peygamberim Muhammed aleyhisselâm, dinim din-i İslam, kitabım Kur'ân-ı azimüşşân, kıblem Kâbe-i şerif, itikatta mezhebim Ehl-i sünnet vel-cemaat, amelde mezhebim İmam-ı Azam Ebû Hanife'dir.
Bir kimseyi hayvanlar parçalayıp yeseler veya ateşte yaksalar, denizde çürüse, sual olunup, kabir azabını veya nimetini bulur. Kâfirlere ve tövbesiz ölen fasıklara kabirde azap yapılır. Hadis-i şeriflerde, "Kabir, Cennet bahçelerinden bir bahçe veya Cehennem çukurlarından bir çukurdur" ve "Kabir azabından Allah'a sığınırız" ve "Üzerinize idrar sıçratmayınız! Çok kimseye kabir azabı bundan olacaktır" ve "Meyyit, ehlinin, evladının ağlamalarından azap duyar" buyuruldu. Resûlullah Efendimiz "sallallahü aleyhi ve sellem", iki kabir yanında durup, "Bunlardan biri, idrar sıçramasından sakınmadığı için, diğeri ise, Müslümanlar arasında söz taşıdığı için kabir azabı çekiyorlar" buyurdu.
Ölürken kaç yaşında olursa olsun, Cennette erkekler de, kadınlar da, hep otuz üç yaşında olacaktır. Hadis-i şerifte, "Bir hasta, (Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke inni küntü minezzâlimin)'i kırk defa okursa şehit olarak vefat eder. Şifa bulursa günahları affolur" buyuruldu.

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek