Vâiz Ve Fakîh Recâ Bin Hayve

Vâiz Ve Fakîh Recâ Bin Hayve
"BEN ONA YAPACAĞIMI BİLİYORUM!"
Recâ bin Hayve, fakihliği yanında, büyük bir hadis âlimidir. Abdurrahmân bin Abdullah anlattı:
"Bir gün vaaz ve nasihat ederken, Recâ bin Hayve; Adiy bin Adiy ve Ma'n bin Münzir'e dedi ki: Bakınız! Herhangi bir işi yapıyorsunuz diyelim. Şâyet o işi yaparken Allahü teâlâya kavuşmak, içinizden geliyorsa o işe iyi sarılınız. Eğer içinizde hoşnutsuzluk ve tiksinti duyuyorsanız hemen o işi terk ediniz."
Recâ bin Hayve hazretleri, bir gün Abdülmelik bin Mervân'ın yanında bulunuyordu. Orada, birisinden kötü bir şekilde bahsedildi. Abdülmelik; "Vallahi, Allahü teâlâ nasib ederse, elime geçtiğinde, ben ona yapacağımı biliyorum" dedi... Bir gün o şahsı yakalamış, ona cezâ vermek üzere kalkmıştı. Bu sırada, orada bulunan Recâ bin Hayve şöyle dedi: "Ey müminlerin emiri! Allahü teâlâ, sana istediğin şeyi nasib etti. (Sen böyle arzu etmiştin. Allahü teâlâ da sana, istediğin gibi fırsatı verdi.) Öyleyse, sen de Allahü teâlânın sevdiği bir şey olan, affı yap!"
Bu söz üzerine, Halife Abdülmelik bin Mervân, o şahsı hemen affetti ve ona ihsânlarda bulundu...

KENDİNE İHANET ETMEK!..
Recâ bin Hayve buyurdu ki:
"Bir mezarlığa uğrayıp da, oradakilere duâ etmeyen ve kendini düşünmeyen kimse, hem kendine, hem de kabirdekilere ihânet etmiş sayılır."
"Bir kimsenin, dininde sağlam bir bilgisi olmadan, Müslümanlardan uzakta kalması hiç doğru değildir. Dini bilgileri öğren sonra uzlet et!"
Recâ bin Hayve hazretleri vefat ederken buyurdu ki:
"İslâm, insanı imân nimetiyle süsler. İnsanın; imânını, takvâsıyla; takvâsını, ilmiyle; ilmini, hilmi, yumuşaklığı ile; hilmini de rıfk, tatlılık ile süslemesi ne kadar güzeldir..."

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek

İmândan Güzel Bir Nîmet Yoktur

Vehbi Tülek

Günah Işlemek, Ölümü Unutmanın Alâmetidir

Vehbi Tülek

Ahiret Yolculuğundan Gâfil Olan Zavallıdır!

Vehbi Tülek

İnsanla Hayvan Arasını Ayıran Fark Edeptir!

Vehbi Tülek