Ya Hayır Söyle Veya Sus

Ya Hayır Söyle Veya Sus
Hocam Yûsuf Mahdûm şöyle buyurmuştur: "Sadık olan talebe önce halvet ve uzlete çekilmeli, oruç tutmalıdır. Yeme, uyku ve konuşmanın az olmasına, devamlı abdestli olmaya ve beş vakit namazı cemâatle kılmaya dikkat etmelidir. Her gün Kur'ân-ı kerimden yüz âyet-i kerime okumalıdır. Sonra Allahü teâlâyı çok zikretmelidir. Her gün yüz İhlâs sûresi, yüz istiğfar ve Resûlullah efendimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) rûh-i şeriflerine yüz salevât-ı şerife okumalıdır. Buna devam eden kimsenin Ârif-i billah olması mümkündür. Bundan fazlasını yapmak daha iyidir. Büyüklerimiz buyurdular ki: Susmak, açlık, az uyumak, uzlet ve zikre devam yolumuzun aslıdır."
Hadis-i şerifte buyuruldu ki: "Ya hayır söyle veya sus. Susan kurtulur." Yani sükût eden kimse, dünyâda düşmanlarından, âhirette ise ateşten kurtulur. Eshâb-ı kirâmdan Ukbe bin Âmir (radıyallahü anh) buyurdu ki:
Resûlullah efendimize; "Dünyâ ve âhirette kurtuluş ne ile olur?" diye suâl ettim. Resûlullah efendimiz; "Dilini muhafaza eyle. Zarûret olmadıkça evinden çıkma. Günahlarını hatırlayıp, ağla. Kurtuluş bunlarla olur" buyurdu.
Dilin yirmi bir âfeti vardır. Bu âfetler şunlardır: 1- Faydasız konuşmak. 2-Bâtıla dalmak, yani içki meclislerini, fâsıkların yaptığı işleri, zenginlerin rahatını, sultanların zulmünü güzel görerek anlatmak. 3- Sözde başkalarına galip gelmek için münâkaşa ve mücâdele etmek. 4- Düşmanlık. 5- Halk beğensin diye konuşmak. 6- Edebe mugayir sözler söylemek. 7- İki dilli ve ikiyüzlü olmak. 8- Bir kimseyi yüzüne karşı medh etmek. 9- Günâhı ve suçu olmayan bir Müslümanı alaya almak. 10- Günâha götürecek latifeler yapmak. 11- Bir Müslümanla alay etmek. 12- Bir Müslümanı bir toplumda maskara yapmak. 13- Müslümanın sırrını başkasına duyurmak. 14- Verdiği sözü yerine getirmemek. 15- İki Müslüman arasında söz taşımak. 16- Yalan söylemek. 17- Yalan yere yemin etmek. 18 Küfre sebep olan sözleri söylemek. 19 Konuşulmaması gerekeni konuşmak Şeyh Sa'di buyuruyor ki: "Şu iki şey aklın noksanlığındandır: Konuşulacak yerde konuşmamak, konuşulmayacak yerde konuşmak." 20- İnsan ve hayvana lanet etmek. 21- Gıybet etmek.

İnsanlara Allah Için Nasîhatte Bulun

Vehbi Tülek

Şükür, Nimeti Değil, Onu Vereni Görmektir

Vehbi Tülek

Dünyâ Için, Dünyâda Kalacağın Kadar Çalış!

Vehbi Tülek

Resûlullah Efendimiz Eshâbı Ile Şakalaşırdı

Vehbi Tülek

Nil'in Suları Azalmış Ve Kıtlık Başlamıştı

Vehbi Tülek