Yürürken Yemek Ve Içmek.

Yürürken Yemek Ve Içmek.
Yemeğe başlarken ve bittikten sonra elleri yıkamak sünnettir. Başlarken (Bismillâhirrahmânirrahim) demek ve sonunda (Elhamdülillah) demek sünnettir. Sağ el ile yemek, sağ el ile içmek sünnettir. Cünüp olan erkek ve kadının ellerini ve ağzını yıkamadan evvel yemesi ve içmesi mekruhtur. Hayızlı kadın için mekruh değildir. Kaynar şey yememeli, yemeği koklamamalı ve içine üflememelidir. Yolda yürürken yemek ve içmek mekruhtur. Başı açık yemek câizdir. Açlıktan ölecek kimsenin leş yemesi câizdir. Kokmuş et yemek haramdır. Kokmuş yağ, süt yemek haram değildir. Yemek ekşise, koksa necis olmaz. Fakat yemesi haram olur. Ağac altına düşmüş meyveleri, yerden alıp yemek sahibinin helâl ettiği bilinirse helâl olur. Nehir üzerinde sürüklenen meyveleri alıp yemek helâl olur. Fakir, zenginin verdiği sadakadan, zengine hediye etse, alması câiz olur. Peygamber Efendimiz "sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem" buyurdular ki: (Yemekten sonra bu duâyı okuyan kimsenin günahları affolunur: "El hamdülillâhillezi et'amenâ hâzet-taâme ve rezekanâ min gayri havlin minnâ ve lâ kuvvete.")
Peygamber Efendimiz "sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem" buyurdu ki: (Bu duâyı okuyan kimse, duâyı sabahleyin okursa ve akşama kadar ölürse, şehit derecesine vâsıl olarak ölür. Akşamleyin okursa, yine sabaha kadar ölürse, aynı şekilde aynı dereceye ulaşır. Duâ şudur: Allahümme ente rabbi lâilâhe illâ ente halakteni ve ene abdüke ve ene alâ ahdike ve vaadike mesteta'tü eûzü bike min şerri mâ sana'tü ebûü leke bi-ni'metike aleyye ve ebûü bi zenbi fağfirli zünûbi feinnehû lâ yağfirüzzünûbe illâ ente. Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke inni küntü minezzâlimin.)
Peygamber Efendimiz buyurdu ki: (Yâ Ebâ Hüreyre! Her kim, günde yirmibeş defa bu duâyı okursa, Hak teâlâ, o şahsı âbidler zümresinden yazar. Duâ şudur: "Allahümmagfir li ve livâlideyye ve liüstâziyye ve lil mü'minine vel mü'minât vel müslimine vel müslimât el ahyâ-i minhüm vel emvât bi-rahmetike yâ erhamerrâhimin.")

İlme, Gece Gündüz Bir Dost Gibi Yapış!

Vehbi Tülek

İlmiyle Amel Etmeyenin Ilmine Güvenilmez!

Vehbi Tülek

Toprak, Peygamberlerin Cesedlerini Çürütmez!

Vehbi Tülek

Resûlullahı Vesîle Ederek Dua Eden Muradına Erer

Vehbi Tülek

Cennete Girenlerin Yüzleri Ay Gibi Parlar

Vehbi Tülek