Yusuf Sicistânî

Yusuf Sicistânî

Hadis-i şerifte; "Dua etmek ibadettir" buyuruldu. Kabul olmazsa da sevap hasıl olur. Duanın kabûl olması için şartlar vardır. Helal yemelidir. Haram lokma yiyenin duası kırk gün kabul olmaz. Dua ederken, kalb uyanık olmalı, kabul edileceğine inanmalıdır. Söylediğinden haberi olmayan gafilin duası kabul olmaz. Duadan evvel, tövbe ve istiğfar etmelidir. Duanın kabulü için acele etmemelidir. Duaya devam etmeli, usanmamalıdır. Allahü teâlâ dua etmeyi ve dua edeni sever. Kabul ettiği halde istenileni vermeyi geciktirerek, duanın ve sevabın çok olmasını ister. Duâyı hiç olmazsa, yedi kere tekrar etmelidir. Rahat ve huzur zamanlarında çok dua edenin, dert ve bela zamanlarındaki duaları çabuk kabul olur. Duadan evvel, Allahü teâlâya hamd ve Resûlullaha salât ve selâm söylemelidir.

Resûlullah Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) duaya başlarken; "Sübhâne Rabbiyel aliyyil a'lel-Vehhâb" derdi. Evvelâ, günahlarına tövbe etmeli, sonra bütün mü'minlerin sıhhat ve selametleri için dua etmeli ve her dileğini söyleyip, vermesini can-ı gönülden istemelidir. Kalbine gelen hayırlı şeyi istemelidir. Duâ, bir temenni olmamalı, istediği şeye kavuşturacak sebeplere yapışmalıdır. Meselâ, önce taat ve ibadetlere sarılmalı, sonra Allahü teâlânın rızasına kavuşmak için dua etmelidir. Allahü teâlâdan istenilen şeyin sebeplerine kavuşmayı dilemelidir. Hadis-i şerifte "Çalışmadan dua eden, silahsız harbe giden gibidir" buyuruldu. Peygamberlere ve evliyaya tevessül ederek, onların hatırları ve hürmetleri için istemeli, sonunda "Âmin" demelidir.

Her şeyden önce af, mağfiret ve afiyet için dua etmelidir. Bunların hepsini ihtiva eden çok kıymetli dua; "Allahümme rabbenâ âtinâ fiddünyâ haseneten ve fil-âhıreti haseneten ve kı-nâ azâbennâr"dır. Kendisi, ehli ve evladı için, zararlı dua yapmamalıdır. Kabul olursa, pişmanlık fayda vermez.

Merkebin Yükü Nedir Bir Sor Bakalım

Vehbi Tülek

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek