Zeyd Bin Hasen

Zeyd Bin Hasen

Büyük günahların ilki, Allahü teâlâya şirk koşmak olup, günahların en büyüğüdür, iki kısma ayrılır. Birincisi; Allahü teâlâya ortak koşmak ve taşa, ağaca, Güneş'e, Ay'a, peygambere, yıldıza veya Allahü teâlâdan başka herhangi bir şeye tapmak ve ibâdet etmektir. Bu, Allahü teâlânın Nisa sûresi yüzonaltıncı âyet-i kerimesinde zikrettiği en büyük şirktir.

Allahü teâlâ, yine Mâide sûresinin yetmişikinci âyet-i kerimesinde meâlen;"Meryem'in oğlu Mesih (Îsâ) muhakkak Allahın kendisidir diyenler, and olsun kâfir olmuşlardır.

Hâlbuki Mesih şöyle demişti:
(Ey İsrâiloğulları, benim de Rabbim, sizin de Rabbiniz olan Allaha kulluk edin. Zira kim Allaha şirk koşarsa, ona Allah Cennetini haram etmiştir ve barınacağı yer de Cehennemdir. Zâlimlerin hiçbir yardımcısı yoktur) buyuruyor. Bu mevzûda âyet-i kerimeler çoktur. Kim Allahü teâlâya şirk koşar, sonra müşrik olarak ölürse, ebedi olarak Cehennemde kalır. Allahü teâlâya imân eden ve mü'min olarak vefât eden kimse, Cehennemde azap görse bile, Cennet ehlidir.
Resûlullah efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem), bir gün üç defa; "Büyük günahların en büyüğünü size bildireyim mi?" buyurdu. Eshâb-ı Kirâm; "Evet bildir yâ Resûlallah!" dediler. Resûlullah efendimiz; "Allahü teâlâya şirktir, ana ve babaya ezadır" buyurdu. Yine bir hadis-i şerifte, Resûlullah efendimiz buyurdu ki: "Helak edici şu yedi şeyden sakınınız." Resûlullah efendimiz, Allahü teâlâya şirk koşmayı bu yedi şeyin başında saydı. Resûlullah efendimiz diğer bir hadis-i şerifte; "Kim dinini değiştirirse, onu hemen öldürünüz" buyurdu. Şirkin ikincisi, amellerde olan riyadır. Allahü teâlâ, Kehf sûresinin yüzonuncu âyet-i kerimesinde meâlen; "Onlara de ki; ben de ancak sizin gibi bir insanım. Ama, bana Rabbimin tek bir ilâh olduğu vahiy olunmuştur. Rabbine kavuşmak isteyen bir kimse, ancak sâlih amel işlesin ve Rabbine kullukta hiç ortak koşmasın" buyurdu. Yani, ameli ile kimseye gösteriş yapmasın demektir. Resûlullah efendimiz; "Küçük şirkten korununuz!" buyurunca, Eshâb-ı Kirâm; "Küçük şirk nedir?" diye sordular. "Riyadır" buyurdu.

Sâlih Rüyâlar Görmekle Meşhur Olan Zat

Vehbi Tülek

Merkebin Yükü Nedir Bir Sor Bakalım

Vehbi Tülek

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek