Zeynelâbidîn Kayserânî

Zeynelâbidîn Kayserânî
Allahü teâlâ Âdem aleyhisselâmı topraktan yaratıp, Onun çocukları ile âlemi süsledi. İnsanlara dünyada ve ahirette rahat yaşamak, saadete kavuşmak için lazım olan şeyleri bildirmek için, içlerinden bazılarını Peygamber yaparak şereflendirdi. Bunlara yüksek mertebe vererek, başka insanlardan ayırdı. Peygamberlere, Cebrâil ismindeki bir melek ile emirlerini ve yasaklarını bildirdi. Bunlar da, bu emirleri, Cebrâil aleyhisselâmın getirdiği gibi ümmetlerine bildirdi. Peygamberlerin birincisi Âdem, son geleni Muhammed Mustafâ (aleyhimesselam) efendimizdir. Bu ikisinin arasında çok Peygamber gelmiştir. Bunların adedini, ancak Allahü teâlâ bilir. İsimleri malum olan yirmi altısı şunlardır:
Âdem, Şis [Şit], İdris, Nuh, Hûd, Sâlih, İbrâhim, İsmâ'il, İshak, Ya'kûb, Yûsüf, Eyyûb, Lût, Şu'ayb, Mûsâ, Hârûn, Dâvüd, Süleymân, Yûnüs, İlyâs, Elyesa', Zülkifl, Zekeriyyâ, Yahyâ, Îsâ ve Muhammed Mustafâ'dır (aleyhimüsselam). Bunlardan Şit'ten başka, yirmi beşi Kur'an-ı kerimde bildirilmiştir. Kur'an-ı kerimde, Üzeyr, Lokman ve Zülkarneyn de yazılıdır. Fakat âlimlerimiz arasında bu üçü için ve Tübba' ile Hıdır için, Peygamber diyen olduğu gibi, veli diyen de vardır. Muhammed Habibullahdır. İbrâhim Halilullahdır. Mûsâ Kelimullahdır. Îsâ Ruhullahdır. Âdem Safiyyullahdır. Nuh Neciyullahdır (aleyhimüsselam). Bu altısı diğer Peygamberlerden daha üstündür. Bunlara (Ülül'azm) denir. Hepsinin üstünü, Muhammed aleyhisselâmdır.
Allahü teâlâ yeryüzüne yüz sayfa ve dört büyük kitap indirmiştir. Bunların hepsini Cebrâil (aleyhisselam) getirmiştir. On sayfa Âdem aleyhisselâma, elli sayfa Şit aleyhisselâma, otuz sayfa İdris aleyhisselâma, on sayfa İbrâhim aleyhisselâma gelmiştir. [Sayfa, küçük kitap, risale demektir. Bizim bildiğimiz bir yaprak kağıdın bir yüzü demek değildir.]
Dört kitaptan, Tevrât-ı şerif Mûsâ aleyhisselâma Zebûr-i şerif Dâvüd aleyhisselâma, İncil-i şerif Îsâ aleyhisselâma, Kur'an-ı kerim ahir zaman Peygamberi, [yani son Peygamber] Muhammed aleyhisselâma inmiştir.

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek