Ali bin Halef

Ali bin Halef hazretleri, Endülüs’te (İspanya’da) yaşamış olan Mâlikî âlimlerindendir. “İbn-i Battal” ismiyle meşhur olmuştur. 1057 [h.449] senesinde Belensiye’de (Valencia) vefât etti. (Buhârî)yi şerh etmiştir. Kitabında yer alan bazı Hadis-i şerifler:

(Kocanın hanımı üzerindeki hakkı, benim sizin üzerinizdeki hakkım gibidir. O halde kocasının hakkını gözetmeyen, Allahü teâlânın hakkını gözetmemiş olur.) 

Bir gün Hazret-i Fatıma, ağlayarak babasının huzuruna geldi. Resulullah efendimiz buyurdu ki: 

- Ya Fatıma, niçin ağlıyorsun? 

- Kasıtsız söylediğim bir sözden Ali bana kızdı. Özür diledim. Fakat onu üzdüğüm için ağlıyorum. 

- Kızım, bilmez misin, Allahü teâlânın rızası kocanın rızasına bağlıdır. Ne mutlu o kadına ki daima kocasının rızasını arar, kocası ondan razı olur. Kadınlar için en üstün ibadet, kocasına itaattir. Erkek, hanımından razı olunca, o kadın istediği kapıdan Cennete girmeye hak kazanır. Kocasını üzen kadın, onu razı edinceye kadar, Allahü teâlânın lanetinde olur.) 

(Dünya için, dünyada kalacağın kadar çalış! Ahiret için, orada sonsuz kalacağına göre çalış! Allahü teâlâya, muhtaç olduğun kadar itaat et! Cehenneme dayanabileceğin kadar günah işle!) 

(Şu altı şeyi yapanın Cennete girmesine kefilim: Doğru konuşan, verdiği sözü yerine getiren, emanete riayet eden, namusunu koruyan, gözlerini haramdan sakınan, ellerini kötülükten çeken.) 

(Gözün zinası [harama] bakmak, kulağın zinası [haram şeyleri]dinlemektir.) 

(İnsan, elindeki ihtiyacına yeterken, kendini azdıracak olan daha fazla mal ister. Aza kanaat etmez, çok ile de doymaz. Ey insanoğlu, vücudun afiyette ve günlük ihtiyacın mevcut olarak sabahlarsan, artık bu sana kâfi gelir.) 

(Ey insanlar, rızkınızı güzel yollardan arayın! Herkes takdir edilenden fazla rızka kavuşamaz. Takdir edilen rızka kavuşup onu yemedikçe de dünyadan göçmez. İstemese de rızkı kendine verilir.) 

BUNLARA RUHSAT YOKTUR! 

Ali bin Halef hazretleri, vefatından kısa bir zaman önce buyurdu ki: 

Dikkat ediniz, Resulullah sallallahü aleyhi ve sellem Efendimiz buyurdular ki: (Üç şeyin zıddını yapmaya kesinlikle ruhsat yoktur: Kâfir olsun, Müslüman olsun, ana babaya iyilik yapmak; ister Müslümana, ister kâfire karşı olsun, verilen sözde durmak; Emaneti, sahibi ister müslim olsun, ister gayr-i müslim; sahibine teslim etmek.) 

Toplam Görüntülenme: 1058

Yayın tarihi: Perşembe, 20 Eylül 2012

Bunları okudunuz mu?