Yûnus Şeybânî

Yûnus eş-Şeybânî hazretleri, Mardin’de yaşamış olan evliyânın büyüklerindendir. Âlim, kâmil, sâlih, kerâmetler sâhibi bir zât idi. 1222 (H.619) senesinde vefât etti. 
Şöyle anlatılır: 

Sevdiklerinden bâzıları, bir yere gitmek için izin istediler. Yûnus Şeybânî hazretleri, içlerinden birine; “Gittiğin yerden hanımın için bir kefen al” dedi. O kişinin hanımı, sıhhat ve âfiyette idi ve herhangi bir rahatsızlığı yoktu. “Efendim, hanımım için bir kefen almam pek iyi olmaz” dedi. O zaman Yûnus Şeybânî; “Zararı olmaz, alırsanız iyi olur” buyurdular. Nihâyet kâfile yola çıktı. Günler sonra geri döndüklerinde, o kişiye hanımının az önce vefât ettiği haberini verdiler. O da getirdiği kefen ile onu defnetti... 
Bu mübarek zat, sohbetlerinde buyurdu ki: 
“Uygunsuz bir sözü terk etmek, nefse bir gün oruç tutmaktan daha ağır gelir. Ben, çok sıcak bir günde, insanları çekiştirmemeyi, insanlar hakkında uygunsuz sözler söylememeyi, o gün oruç tutmak ile mukâyese ettim. O sıcak havada oruç tutmanın dili tutmaktan daha kolay geldiğini gördüm.” 
“Verâ; şüpheli şeylerin hepsini terk edip, her an nefsini hesâba çekmektir.” 
“Bir tek tesbihi veya tehlili, yâni, Allahü teâlânın bütün ayıp ve kusurlardan uzak olduğunu, kendisinden başka ibâdet olunmaya lâyık ilâh bulunmadığını bildiren ‘Sübhânallah’ ve ‘Lâ ilâhe illallah’ ulvî kelimelerini bilerek ve inanarak okumayı, dünyâdan ve dünyâda bulunan her şeyden daha hayırlı ve bereketli bilmeyen kimse, dünyâyı âhirete tercih edenlerdendir.” 

DOĞRU?TÜCCAR... 
“Doğru tüccar, yalnız ibadetle meşgul olup çok ibâdet edenden daha makbuldür. Çünkü o ölçerken, tartarken, alırken, verirken hep şeytan ile mücâdele halindedir.” 
“Dağlar dahi birbirine karşı azsa, azgın cezasını bulacaktır!” 
“İçinde harâm olanın, yâni harâm yiyenin namazını Allahü teâlâ kabul etmez.” 
“Benim için gecenin az bir vaktini ilme ayırmak, bütün geceyi ibadetle geçirmekten daha sevimlidir.” 
“İnsanlara hayrı öğretenler için, denizdeki balıklara varıncaya kadar her şey onun için Allahü teâlâdan mağfiret diler.” 
Vefatından kısa bir zaman önce buyurdu ki: “Dünyâ hayatından kaybettiğim hiçbir şeye üzülmem. Yalnız secde edemeden geçirdiğim vakitlerime üzülürüm.”

Toplam Görüntülenme: 1106

Yayın tarihi: Çarşamba, 28 Eylül 2011

Bunları okudunuz mu?