Şâfiî âlimlerinden Muhammed Sumâdî

Şâfiî âlimlerinden Muhammed Sumâdî
"BÜTÜN SERMAYEN, ÖMRÜNDÜR
"Ey insan! Senin bütün sermâyen, dünyâdaki birkaç günlük ömründür. Bugünler mutlaka gelip geçecek, hattâ birçoğu geçti. O halde hiç olmazsa geride kalanlarının kıymetini bil."
"Bir din kardeşin seni ziyârete geldiği zaman ona; yemek yer misin? Karnın aç mı? Bir şeyler getireyim mi? diye sorulmaz. Hemen bir şeyler hazırlanıp getirilir yemezse kaldırılır."
"Ölüm her an gelebilir. Yarına kadar yaşayabileceğini zanneden bir kimse ölüm için hazırlıklı değildir. Allahü teâlâya yapılan ibâdetler, ölümü hatırlamaya işârettir. Günah ve kusur olan işler de, ölümü unutmuş olmanın alâmetidir."
"Dini ve imânı hakkında, 'Sonum ne olur?' diye söğüt yaprağı gibi titremeyen kimsenin, sonu tehlikelidir."
"Kişinin Allah'tan korkmak, haramlardan uzak durmak, şüphelilerden sakınmak ve sabırlı olmak gibi güzel huylara sâhib olması, ilmi, Allah rızâsı için öğrendiğinin alâmetidir."
Necmeddin-i Gazzi şöyle anlatır:
"Bir zaman şiddetli hasta olmuştum. Bu hastalığım esnâsında, bir gece rüyâmda Resûlullah efendimizi gördüm. Geniş bir halkanın başında oturmuşlar, Allahü teâlâyı zikrediyorlardı. Peygamber efendimizin bir tarafında Muhammed Sumâdi, diğer tarafında da Sumâdi'nin oğlu Müslim vardı. Halkanın diğer kısmında da Sumâdi'nin diğer talebeleri vardı. Zikir bittikten sonra Sumâdi, Resûlullah efendimize, talebelerinden suâl etti. Kendisinden sonra yerine kimin geçeceğini anlamak istiyordu. Peygamber efendimiz onun bu suâline;
-Yâ Şeyh Muhammed! Onlar içinde senin yerine geçmeye en lâyık olan oğlun Müslim'dir, buyurdu.


"RÜYANI BANA ULAŞTIR!.."
Ben, bu rüyânın heyecânıyla uyandım. Hastalığım da geçmişti. Böyle bir rüyâ gördüğümü Sumâdi'ye bildirdim. O da bana haber gönderip;
-Muhterem Necmeddin Efendi! Rüyân bana ulaştı. Allahü teâlâya yemin ederim ki, rüyâ haktır. Fakat bir de bana anlatmanı istiyorum, dedi.
Kendisiyle görüştüğümüzde, rüyâyı bir de kendim anlattım. Bana dedi ki:
-Vallahi rüyân doğrudur, gerçektir!..
Bu rüyâyı görmemden az bir zaman geçmişti ki, Muhammed Sumâdi vefât etti ve yerine oğlu Müslim geçerek talebelere ders vermeye başladı."

Tasavvufun Hakîkatinden Gâfil Olandan Sakın!

Vehbi Tülek

Mescid Yapmanın Ve Tâmir Etmenin Fazîleti

Vehbi Tülek

El Helâl Kârda, Gönül Ise Hakîkî Yârdadır

Vehbi Tülek

Gelen Belalara Sabırlı Hatta Şükredici Olmalı

Vehbi Tülek

Kişiyle Alay Etmenin Sonu Pişmanlıktır

Vehbi Tülek