Şam'dan Yayılan Nur Abdullah-ı Herâtî

Şam'dan Yayılan Nur Abdullah-ı Herâtî
ÇOK TALEBE YETİŞTİRDİ
Büyük evliyâ ve kerâmetler sâhibi olan Abdullah-ı Herâti hazretleri uzun seneler Şam'da Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdi hazretlerinin dergâhında kalıp talebe yetiştirdi. İnsanlara İslâmiyetin emir ve yasaklarını anlatarak onların dünyada ve âhirette saâdete ermelerine vesile oldu.
Zâhiri ilimlerde derin âlim manevi ilimlerde yüksek bir evliyâ olan Abdullah-ı Herâti güzel ahlâk sâhibiydi. Mütevâzi bir zât olup insanlara hizmet etmeyi severdi. Talebelerinin her türlü dertleriyle ilgilenir ve yardımlarına koşardı...
Ömrünün sonuna doğru Şam'daki Ümeyye (Emeviyye) Câmiinde hazret-i Hüseyin'in şehid başının olduğu makamda oturup ibâdet ve zikirle meşgûl idi. Orada oturduğu sırada rahatsızlandı. Bu onun son hastalığı idi. Bunu duyan talebeleri ve halifeleri onu sağlık üzere bir daha görüp, duâsını almak üzere kâfile kâfile geldiler. Her birisi etrafında pervâneler gibi dönüyor, hizmette ve saygıda kusur etmemeye çalışıyordu.

"ONA TÂBİ OLUN!"
Halifeleri, Abdullah-ı Herâti hazretlerine hastalığının sâkinleştiği bir zamanda;
"Sizden sonra yerinize halife olarak kime tâbi olmamızı emredersiniz? İrşâd halifeliğini kime bırakacaksınız?" diye sordular. Abdullah-ı Herâti hazretleri;
"Bu iş için âlim, Ârif-i Samedâni Şeyh Muhammed Hani'den daha lâyıkını görmüyorum. Ben onda tam mükemmel istikâmetten başka bir hal görmüyorum. Mevlânâ Hâlid efendimiz de vefât edinceye kadar ondan hoşnud idi. Benden sonra ona tâbi olun. Teslimiyet anahtarlarını ona bırakın" buyurdu.
Bu vasiyeti yaptıktan kısa bir müddet sonra da vefât etti.

Günah Işlemek, Ölümü Unutmanın Alâmetidir

Vehbi Tülek

Ahiret Yolculuğundan Gâfil Olan Zavallıdır!

Vehbi Tülek

İnsanla Hayvan Arasını Ayıran Fark Edeptir!

Vehbi Tülek

Beni Sâlih Duânızdan Unutmayın Efendim

Vehbi Tülek

Bütün Mahlûklar, Allahü Teâlânın Kudretindedir

Vehbi Tülek