İbrâhim Bin Mûsâ Ebnâsî

İbrâhim Bin Mûsâ Ebnâsî
Tefsir, hadis ve fıkıh...
Ebnâsi hazretleri, Mısır'daki Şâfii mezhebi fıkıh âlimlerinin büyüklerinden olan Veliyyüddin el-Menfelûti ve Esnevi'den fıkıh okudu. Bunlardan başka; Vâdiyâşi, Meydûmi, Muhammed bin İsmâil Eyyûbi, Ebû Nu'aym Si'ridi, Ahmed bin Kâsım Harrâri ve daha birçok âlimden ilim öğrendi. Hocalarının çoğundan icâzet aldı. Tefsir, hadis, fıkıh ve Arabi ilimlerde derin âlim oldu.
İlim tahsilini tamamladıktan sonra ders vermeye başlayan Ebnâsi, Sultan Hasan Medresesi, Âsâr-in-Nebeviyye Medresesi ve daha başka medreselerde ders verdi. Câmi'ül-Maksi'de hatiblik yaptı. Aynı zamanda ders okuttu. Bir müddet Sa'id-üs-Sü'adâ Medresesinin meşihat makâmında bulundu. Oranın idâreciliğini yaptı. Sonra buradan ayrılıp, Kâhire dışında bulunan bir hânekâha yerleşti.
İbrâhim bin Mûsâ hazretleri, bir sene, hacdan sonra memleketine dönmeyip, Mekke-i mükerremede mücâvir olarak kaldı. Orada hadis-i şerif, kırâat ve başka ilimler okuttu. Sonra memleketine dönerken 1400 (H. 802) senesi Muharrem ayının sekizine rastlayan Pazartesi günü, yolda, Kefâfe denilen konaklama yerinde vefât etti.

"Ben seninle güzelleştim"
Ebnâsi hazretlerinin cenazesi yıkanıp, kefenlendikten ve namazı kılındıktan sonra, Uyûn-ül-Kasb denilen yere kadar taşındı ve orada defnedildi. Kabri orada bilinmekte ve tanınmaktadır. Hacılar, oradan geçerken kabrini ziyâret edip, rûhâniyetinden istifâde etmektedirler. Aynı yerde, hac emiri Bahâdır Cemâleddin en-Nâsıri'nin kabri de vardır ve her iki kabir aynı türbededir.
Ebnâsi hazretlerinin son sözleri şunlar oldu:
"Ya Rabbi! Kötülüklerim bana aittir. Ben ancak seninle güzelleştim. Sen Şekûrsun, Halimsin. Gaybı da, şehadeti de hakkıyla bilirsin. Aziz ve Hakimsin."

İnsanla Hayvan Arasını Ayıran Fark Edeptir!

Vehbi Tülek

Beni Sâlih Duânızdan Unutmayın Efendim

Vehbi Tülek

Bütün Mahlûklar, Allahü Teâlânın Kudretindedir

Vehbi Tülek

İlimden Îmân, Cehâletten Küfür Hâsıl Olmaktadır

Vehbi Tülek

İbâdetlerin En Kıymetlisi Namaz Kılmaktır

Vehbi Tülek