şimal Yıldızı Dehkan Killetî

şimal Yıldızı Dehkan Killetî
PEK ÇOK TALEBE YETİŞTİRDİ
Abdülhalık Goncdüvâni hazretlerinin halifelerinden Hâce Evliyâ-i Kebir, Hâce Abdülhâlık-ı Goncdüvâni hazretlerinin huzûrunda, sohbet ve hizmetinde bulunmakla çok yüksek derecelere kavuştu. Onun, Ahmed Sıddik'tan sonra ikinci halifesi oldu. Pekçok talebe yetiştirdi...
Hâce Evliyâ-i Kebir hazretleri, vefâtına yakın, kendisine halife olarak talebelerinden dört tânesini seçerek bildirdi. Bunların isimleri; Hâce Zeki Hudâbâdi, Hâce Sukümâni, Hâce Garib ve birisi de; aşağıda bir menkıbesini anlatacağımız Hâce Dehkân-ı Kılleti'dir.
Anlatıldığına göre Evliyâ-i Kebir Buhâri'nin talebesi olan Şeyh Dehkan Killeti hastalanmıştı. Mahmûd İncirfagnevi hazretleri, onun ziyaretine gitti. Şifa dileklerinde bulunduktan sonra huzurundan ayrıldı. İncirfagnevi hazretleri çıktıktan sonra Şeyh Dehkan hazretleri şöyle dua etti:

"BİR VELÎ KULUNU GÖNDER!"
"Allahım, ölümüm yaklaştı. Ölümüm sırasında veli kullarından birini gönder de bana yardım etsin, işimi kolaylaştırsın."
Şeyh Dehkan hazretleri duasını tamamlar tamamlamaz Mahmûd İncirfagnevi hazretleri tekrar içeri girdi ve; "Ölünceye kadar sana hizmete geldim" dedi ve vefat edene kadar yanından ayrılmadı.
Kısa bir zaman sonra da Şeyh Dehkan Killeti hazretleri ruhunu teslim etti. Kabri, Buhara'nın şimalinde (kuzey), şehre on kilometre kadar uzaklıktaki Kıllet köyündedir...

Günah Işlemek, Ölümü Unutmanın Alâmetidir

Vehbi Tülek

Ahiret Yolculuğundan Gâfil Olan Zavallıdır!

Vehbi Tülek

İnsanla Hayvan Arasını Ayıran Fark Edeptir!

Vehbi Tülek

Beni Sâlih Duânızdan Unutmayın Efendim

Vehbi Tülek

Bütün Mahlûklar, Allahü Teâlânın Kudretindedir

Vehbi Tülek