sekran Bâlî Efendi

sekran Bâlî Efendi
Akli ve nakli ilimleri öğrendi
Bâli Efendi, zamânın âlimlerinden akli ve nakli ilimleri öğrendi. Kânûni Sultan Süleymân'ın hocası Hayreddin Efendinin yanında tahsilini tamamlayıp stajını bitirdi. Önce İstanbul'da Kepenekçi Medresesine müderris tâyin edildi. Burada bir müddet vazife yaptıktan sonra, Bursa'da talebe iken gördüğü bir rüyâ üzerine, Ali Paşa Zâviyesi Şeyhi Ramazan Efendinin yanında; ahlâkını güzelleştirmek, kalbini tasfiye ve nefsini tezkiye etmekle tasavvufta yetişip olgunlaşmakla meşgûl oldu. Zâhiri ilimlerdeki yüksekliğine, bâtıni ilminin üstünlüğünü de ilâve etti. Ramazan Efendi 1555 (H.963) senesinde vefât edince, halifesi olan Bâli Efendi'ye talebeleri yetiştirmek vazifesi verildi.

Öyle gözyaşı döküyordu ki!..
Zamânın evliyâsından Nûreddinzâde Muslihuddin Efendi, Bâli Efendi'ye haber gönderip; önce gelen evliyânın kerâmetlerini açıklamadıklarını, kendisinin de onlara uymasını, her yerde kerâmet göstermemesini bildirdi. Bâli Efendi de, kerâmet inkârcılarının çoğaldığını bildirip; "Evliyâ, Müslümanlara yardım etmek ve zâlimlerin zulmünü defetmekle emrolunmuşlardır. İşleri düzeltmek, yetki sâhibi kimseleri ıslâh edip onlara nasihatte bulunmak, halktan bin kişiyi irşâd etmekten doğru yolu göstermekten evlâdır" diye cevap verdi.
***
Bâli Efendi, vefâtına yakın abdest aldı. Öyle gözyaşı döküyordu ki, görenler onun gözyaşları ile abdest aldığını zannederdi. Aldığı o son abdest ile, abdestli olarak İstanbul'da vefât etti (1572). Fâtih Câmiinde kılınan cenâze namazından sonra, vazifeli bulunduğu Kurşunlu (Altuncu) Zâviyesindeki türbesine defnedildi...

Ahiret Yolculuğundan Gâfil Olan Zavallıdır!

Vehbi Tülek

İnsanla Hayvan Arasını Ayıran Fark Edeptir!

Vehbi Tülek

Beni Sâlih Duânızdan Unutmayın Efendim

Vehbi Tülek

Bütün Mahlûklar, Allahü Teâlânın Kudretindedir

Vehbi Tülek

İlimden Îmân, Cehâletten Küfür Hâsıl Olmaktadır

Vehbi Tülek