Abdülazîz Bağdâdî

Abdülazîz Bağdâdî
Îmânın fürû'unda asıl, namazdır. Namaz dinin direğidir. Beden ni'metinin şükrü için emrolunmuştur. Namaz kılan, fakat kemâl üzere kılmayanlar, dört büyük günah işlemiş olurlar:
1- Kıyâmda Kur'ân-ı kerimi ısrarla tertil üzere okumayı terk ederler. Kur'ân-ı kerimde tertil vâcibdir. Vacibi ısrarla terk etmek ise büyük günahtır.
2- Rükû'dan sonra dik durmayı ısrarla terk ederler. Bu ise sünnet-i müekkede olup, ısrarla terki büyük günah olur.
3- İki secde arasında oturmayı ısrarla terk ederler. Bu da sünnet-i müekkede olup, ısrarla terki büyük günahtır.
4- Alın ve burunları üzerinde secde yapmayı terk edip, sâdece burunlarını secdeye korlar. Yalnız burun üzerine secde mekruhtur. Mekruhta ısrar ise büyük günahtır.
Müslümanlara ma'rûfu emir, münkeri nehyetmemiz vâcibdir. İnâd ve inkâr edenlere karşı da sabretmemiz lâzımdır. Kur'ân-ı kerim ve hadis-i şerifleri dinlemeyenler için, Allahü teâlâ, A'râf sûresi yüzyetmişdokuzuncu âyet-i kerimesinde meâlen; "Cehennem için, cinlerden ve insanlardan çok kimseler yarattık. Kalbleri vardır, anlamazlar. Gözleri vardır, görmezler. Kulakları vardır, işitmezler. Onlar hayvan gibidir, hattâ daha da aşağıdırlar" buyuruyor. Çünkü hayvanlar öyle yaratıklardır ki, Allahü teâlânın ilham etmesiyle, fayda ve zararı hissedebilecek kabiliyettedirler. Böyle insanlar, kıyâmet günü gelince ağlarlar, inlerler ve Kur'ân-ı kerim ve hadis-i şerif vaazlarını dinlemediklerine çok pişman olurlar. Kendilerini ayıplayıp, açık ziyanda görürler. Sonra hepsi Cehenneme gönderilir. Allahü teâlâ, bu gibilerin hâllerini beyânla, Mülk sûresi onuncu âyetinde meâlen; "Onlar, dünyada Peygamberlerin sözlerini işitip, yahut aklımızı kullanarak düşünüp kabûl etseydik Cehennemlik olmazdık, derler" buyuruyor.

Merkebin Yükü Nedir Bir Sor Bakalım

Vehbi Tülek

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek