Abdülvehhâb Sübkî

Abdülvehhâb Sübkî

"Savm yani oruç, lügatte; herhangi bir şeyden uzak durmak manasına gelir. Dinde ise; özel bir niyetle gün boyu, orucu bozan şeylerden uzak durmak demektir. Oruç tutmak farzdır. Hadis-i şerifte de şöyle buyuruluyor:

"Ramazan ayı, öyle bir aydır ki; Allah, onda oruç tutmayı, size farz etti. Ben de, onun gecelerinde namaz kılmayı size sünnet ettim. Her kim inanarak ve sevabını bekleyerek; gündüzlerini oruç, gecelerini de namazla geçirirse, anasından doğduğu günkü gibi günahlarından sıyrılır."

Şafii mezhebinde orucun iki rüknü vardır:

1- Niyet etmek. Her gün için ayrı ayrı niyet edilir. Ramazan, nezir, kaza ve kefaret orucunda, o günün gecesinde, imsaktan önce niyet edilir. Gece niyet edildikten sonra, imsak vaktine kadar orucu bozan davranışlarda bulunmanın mahzuru yoktur. Gece niyet etmeyi unutan kimse, ramazana hürmeten o günü akşama kadar oruçlu gibi durup bir şey yiyip-içmeden geçirir. Sonra da, o günü kaza eder. Fakat nafile oruca, öğleye kadar niyet getirilebilir.

2- Orucu bozan şeylerden uzak durmak. Orucu bozan şeyler şunlardır: 1- Burun, ağız, kulak, ön ve arka gibi açık bir menfezden bir şeyin içeriye girmesi. 2- Cinsi münasebette bulunmak. 3- İstimna yapmak. 4- İsteyerek kusmak. 5- Kadının hayız veya lohusa olması. 6- Bir an için bile olsa delirmek. Sadece cinsi münasebetle bozulan orucun kefareti vardır. Kefaret; art arda iki ay oruç tutmaktır. Ayrıca bir gün de kazası yapılır.

SÜNNETLERDEN BAZILARI...

Orucun sünnetlerinden bazıları şunlardır:

1- Güneş iyice batıp, gecenin girdiği kesinleştikten sonra iftar yapmakta acele etmek.

2- Fecr-i sadıkın (sabah namazı vaktinin) girmesinden korkulmadığı müddetçe sahuru, geciktirmek. 3- Kötü sözler konuşmamak.

4- Sabah olmadan, cenabetten gusletmek.

5- İftar vaktinde dua etmek.

6- Çok Kur'an-ı kerim okumak.

7- Çok sadaka vermek.

8- Özellikle ramazan ayının son 10 gününde itikâf yapmak.

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek