Âlimlerden Sorup Öğreniniz

Âlimlerden Sorup Öğreniniz
Endülüs'te, doğru yoldan ayrılıp bozuk fikirleri yaymaya çalışan İbn-i Hazm ile birçok münâzaralar yaptı. Onun anlatıp yaymaya çalıştığı bozuk fikirlerle meşgûl olmayan kimse yok gibiydi. Orada bulunan âlimler, onunla mücâdele etmekte yetersiz kaldılar. Onun bozuk fikirlerine, birçok kimse tâbi olmuşlardı. İbn-i Hazm, din bilgilerini kendi görüşlerine göre anlatmaya kalkışarak, doğru yoldan ayrılmış, bozuk görüşleri, Endülüs'te din olarak yayılmaya başlamıştı. İbni Hazm, herkese ictihad yapmayı emredip, (Başkasına uymak haramdır. Mezheb imâmlarına uymak, onu Peygamber menziline çıkarmak olur. Bu ise küfürdür) diyordu. Süleymân Bâci, ona şu cevabı verdi:
Mezheb imâmı demek, Peygamberimizin "sallallahü aleyhi ve sellem" Kur'ân-ı kerimden çıkardığı manâları, bilgileri, Eshâb-ı kirâmdan işiterek toplayan, kitâba geçiren büyük âlim demekdir. Resûlullah, Kur'ân-ı kerimin hepsini Eshâbına tefsir etti. Resûlullahın Kur'ân-ı kerime verdiği manaları, açıklamalarını anlamak isteyen, bir mezheb imâmının kitaplarını okur, bunlara uyar. Bu kitapları okuyup, bunlara uyan kimse, o mezhepten olur. Bu ise, Resûlullaha "sallallahü aleyhi ve sellem" ve Kur'ân-ı kerime uymak demektir. Eshâb-ı kirâm "aleyhimürrıdvân" Resûlullahtan işittiklerine uyardı. Kendi talebelerinden birine uymaya, yani dört mezhepten birinde olmalarına lüzûm yoktu. Onların her biri bütün bilgileri asıl kaynağından alıyordu. Birbirlerine sorarak da öğreniyorlardı. Hepsi, mezheb imâmlarından daha çok âlim ve daha yüksek müctehid idiler. Mezheb sâhibi idiler.
Biz, Kur'ân-ı kerimi ve hadis-i şerifleri anlayacak kadar bilgili değiliz. Mezheb imâmlarımız, Kur'ân-ı kerimin manasını, Tâbi'inden ve Eshâb-ı kirâmdan öğrenerek, bizim kolay anlayabileceğimiz şekilde, kitaplarına yazmışlardır. (Nahl) ve (Enbiyâ) sûrelerinde, meâl-i şerifleri, (Âlimlerden sorup öğreniniz!) olan âyet-i kerimeler vardır. Hadis-i şerifte, (Her asır, önceki asırdan daha bozuk olur. Böylece kıyâmete kadar hep bozulur) buyuruldu. İnsanların en iyilerinin yazdıkları kitapları beğenmeyip, bozuk asırların bozuk adamlarına aldanmaktan Allahü teâlâya sığınırız!

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek