Baş Tâcı Köle Atâ Bin Yesâr

Baş Tâcı Köle Atâ Bin Yesâr
Pek çok hadis rivâyet etti
Atâ bin Yesâr, Eshâb-ı kirâmdan birçok zât ile görüşüp onlardan ilim aldı. Kendisi hazret-i Meymûne, Muâz bin Cebel, Ebû Zer-i Gıfâri, Ebüdderdâ, Ubâde bin Sâmit, Zeyd bin Sâbit, Muâviye bin Hakem-i Selemi, Ebû Katâde, Ebû Hüreyre, Zeyd bin Hâlid-i Cuhni, Abdullah bin Amr, Abdullah bin Ömer, Abdullah bin Abbâs, Peygamberimizin kölesi Ebi Râfi, hazret-i Âişe ve daha pekçok sahâbiden hadis-i şerif rivâyet etmiştir. Büyük hadis âlimi İmâm-ı Buhâri, İbn-i Said ve Ebû Dâvud onun, Abdullah ibni Mes'ûd'dan da hadis rivâyet ettiğini bildirmişlerdir. Rivâyetleri Kütüb-i Sitte denilen altı sahih hadis kitabında yer almıştır...
Atâ bin Yesâr'ın Resûlullah efendimizden bildirdiği hadis-i şerifte buyruldu ki:
"Kırk dirhemi veya bu değerde malı olduğu hâlde, dilencilik eden kimse, dilenmekte ısrar etmiş, günâha girmiş olur."
Atâ bin Yesâr buyurdu ki:
"Şâban ayının on beşinde, yâni Berât gecesinde o yıl içinde ölecek olanların listesi Azrâil aleyhisselâma verilir. Bu arada ev yapan, su akıtıp ağaç diken ve yeni evlenen nice kimseler vardır ve isimleri bu listededir. Fakat onlar bunu bilmezler."

"Seni ağlatan nedir?"
Bu mübarek zat, Allahü teâlâya en çok yaklaşanların, güzel ahlâkta Peygamber efendimize en çok benzeyenler olduğuna işâret ederek; "Yükselenler hep güzel ahlâkları sâyesinde yükselmişlerdir. Ahlâkın kemâl mertebesine ancak Muhammed aleyhisselâm yükselmiştir" buyurdu.
Ata bin Yesar hazretleri vefât edeceği an ağladı. "Seni ağlatan nedir?" diye sorulunca: "Allahü tealanın kitabındaki şu âyeti kerime beni ağlattı" dedi.
"Allah sadece müttekilerin ibâdetini kabul eder!" (Maide, 27).
Bunları söyleyip ruhunu teslim etti.

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek