Bahâeddîn Et-tavilî

Bahâeddîn Et-tavilî
"Namâz, İslâm dininin direklerinden en ehemmiyetlisidir. Allahü teâlâ, kullarının yalnız kendisine ibâdet etmeleri için, namâzı farz etti. Hadis-i şerifte, (Allahü teâlâ, her gün beş vakit namâz kılmayı farz etti. Kıymet vererek ve şartlarına uyarak, her gün beş vakit namâz kılanı Cennete sokacağını, Allahü teâlâ söz verdi) buyuruldu.
Namâz, ibâdetlerin en kıymetlisidir. Hadis-i şerifde, (Namâz kılmayanın, İslâmdan nasibi yoktur!) buyuruldu. Yine bir Hadis-i şerifte, (İnsan ile küfür arasındaki fark, namâzı terk etmektir!) buyuruldu. Bunun ma'nâsı, (İnsan ile küfür, ayrı ayrı iki varlıktır. İkisini birleştiren yol, namâz kılmamaktır. Aralarından, namâz kılmamak kalkınca, ya'ni bir insan namâz kılarsa, bu insan ile küfür arasında yol kalmaz. İkisi birbiri ile birleşmez. Bunun ma'nâsı (Küfür bir özelliktir. Kendi kendine bulunmaz. Ba'zı insanda bulunur. Küfür bulunan insanda namâz kılmamak vardır. Küfür bulunmayan insanda namâz kılmamak yoktur. Küfür bulunan insan ile küfür bulunmayan insan arasındaki fark, namâz kılıp kılmamaktır) demektir.
Bu hadis-i şerif, (İnsan ile ölüm arasındaki fark, nefes almamaktır) sözüne benzemektedir. Ölüm bulunan insan nefes almaz. Ölüm bulunmayan insanda nefes almamak yoktur. Nefes almamak bulunan insanın ölü olduğu anlaşılır.

KÜÇÜKLÜĞÜNÜ ANLAMAK!..
Bu hadis-i şerif, namâz kılmaka tembellik edenleri şiddetle korkutmaktadır. Namâz kılmak, Allahü teâlânın büyüklüğünü düşünerek, Onun karşısında kendi küçüklüğünü anlamaktır. Bunu anlayan kimse, hep iyilik yapar. Hiç kötülük yapamaz. Nefsine uyanın namâzı sahih olsa da, bu meyvelerini veremez. Her gün beş kerre, Rabbinin huzûrunda olduğuna niyyet eden kimsenin kalbi ihlâs ile dolar. Namâzda yapılması emr olunan her hareket, kalbe ve bedene fâideler sağlamakdadır. Câmilerde cemâat ile namâz kılmak, Müslümânların kalblerini birbirlerine bağlar. Birbirlerinin kardeşleri olduklarını anlarlar..."

Fâtih'in, Kapısından Giremediği Dergâh!

Vehbi Tülek

Tasavvufun Hakîkatinden Gâfil Olandan Sakın!

Vehbi Tülek

Mescid Yapmanın Ve Tâmir Etmenin Fazîleti

Vehbi Tülek

El Helâl Kârda, Gönül Ise Hakîkî Yârdadır

Vehbi Tülek

Gelen Belalara Sabırlı Hatta Şükredici Olmalı

Vehbi Tülek