Bir Gönül Sultanı Abdullah Bin Dînar

Bir Gönül Sultanı Abdullah Bin Dînar
Nasihatleri ile yol gösterdi...
Abdullah bin Dinar, Eshâb-ı kirâmdan Abdullah ibni Ömer, Enes bin Mâlik'ten (radıyallahü anhümâ), ayrıca Süleymân bin Yesâr ve Ebû Sâlih bin Selmân'dan ilim öğrenip hadis-i şerif rivâyet etti. İmâm-ı Nesâi onu müksirûndan kabûl eder. Kendisinden, Mûsâ bin Ukbe, Mâlik oğlu Abdurrahmân, Nâfi el-Kureyşi, Süfyân bin Uyeyne, Muhammed bin Sûka gibi âlimler hadis rivâyet ettiler. Hadis âlimleri onu sika, güvenilir saydılar. Rivâyetleri meşhûr hadis kitapları olan Kütüb-i Sitte'de bulunmaktadır. Nasihatleri ile yol göstermiş ve insanların kalbinde taht kurmuş bir gönül sultanıdır...
Abdullah bin Dinar hazretleri, ahlâkça Tâbiinin en ileri gelenlerinden idi. Ebû Hamza bir gün kendisine;
"Allahü teâlâya yaklaşmak nasıl olur?" diyerek nasihat isteyince;
"İnsanlardan uzak ve yalnız olduğunda kısaca her zaman Allah'tan kork. Beş vakit namazını cemâatle kıl. Yönünü harama çevirme, böylece, Allahü teâlâya yaklaşanlardan ol" buyurmuştur.

"Uyuduğun gibi öleceksin!"
Abdullah bin Dinar bir sohbetinde talebelerine ve sevdiklerine buyurdu ki:
"Lokman Hakim oğluna şöyle dedi: Ey oğul! Ateş gelirken ondan nasıl emin olunur? Dünyadan ayrılmak muhakkak iken, ona nasıl meyledilir? Ölüm nasıl akıldan çıkar? Onun geleceğinden aslâ şüphe edilmez. Uyuduğun gibi öleceksin. Ey oğlum! İnsanın üç şeyi vardır: Rûhunu Azrâil aleyhisselâm alır. Hayır veya şer ne ise; ameli kendisine kalır. Bedenini de kurtlar yer ve toprak çürütür..."
Bu mübarek zat, vefat anında tövbe edip salevat-ı şerife söyledikten sonra Ahkaf suresinden şu ayet-i kerimeyi okudu:
"(Rabbimiz Allah'tır) deyip de sonra doğruluğu iltizam edenler için korku yoktur. Mahzun da olmayacaklardır. Onlar Cennetin yâranıdırlar. İşlemekte oldukları amellere mükafat olmak üzere, orada ebediyyen kalacaklardır."
Sonra da Kelime-i şehadeti söyleyerek son nefesini verdi.

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek