Bir Velî Kuluma Düşmanlık Eden

Bir Velî Kuluma Düşmanlık Eden
"Allahü teâlâya karşı vazifelerimiz: Emirlerine uyup, yasak ettiği şeylerden uzak olmak, O'nu hiç hatırımızdan çıkarmamak, Kur'ân-ı kerimi çok okumak, O'nun kazasına rızâ göstermek, O'ndan gelen bela ve musibetlere sabretmek, yarattıklarına şefkat ve merhamet göstermektir.
Resûlullah efendimize (sallallahü aleyhi ve sellem) karşı vazifelerimiz: O'nun sünneti seniyyesine uymak, bidatlerden sakınmak, O'nun Ehl-i beytine, mübârek zevcelerine, mübârek soyundan gelenlere ve onun Eshâbına tazim ve hürmette bulunmak ve O'na karşı muhalefetten çok sakınmaktır.
Evliyâya karşı vazifelerimiz şunlardır: Onlara hürmet etmeli, hizmetlerinde bulunmalı, sözlerini tasdik etmeli, onlara muhalefet etmemelidir. Zira hadis-i kudside buyuruldu ki: "Bir veli kuluma düşmanlık eden, benimle harp etmiş olur."
Âlimlere karşı vazifelerimiz: Her zaman onlara hürmette bulunmalı, sözlerini kabul etmeli, mühim işlerde onlara müracaat etmelidir. Resûlullah efendimiz; "Âlimler Peygamberlerin vârisleridir" buyuruyor.
Ana-babaya karşı vazifelerimiz: Onlara malla ve canla iyilikte bulunmalı, sağlıklarında onların hizmetlerini görmeli. Onlar için duâ etmeli, vefâtlarından sonra, vasiyetlerini yerine getirmelidir. Ebû Useyd Saidi (radıyallahü anh) şöyle anlatır: "Bir gün Resûl-i ekremin huzûrunda idik. Beni Seleme kabilesinden bir kişi geldi ve; 'Yâ Resûlallâh! Annem ve babam vefât ettikten sonra, onlar için yapacağım bir iyilik kaldı mı?' dedi. Resûl-i ekrem; 'Evet, onların cenâze namazını kılman, onlar için istiğfar etmen, verdikleri sözleri yerine getirmen, ahbaplarına hürmet edip akrabalarını ziyâret etmen ve sıla-i rahim yapman, öldükten sonra haklarında yapacağın iyiliklerdendir' buyurdu."
Aile ve çoluk-çocuğumuza karşı vazifelerimiz: Onları güzel terbiye etmeli, Kur'ân-ı kerimi ve lâzım olan din bilgilerini öğretmeli, onlara yumuşak davranmalıdır. Allahü teâlâ, Tahrim sûresinin altıncı âyet-i kerimesinde meâlen; "Ey imân edenler! Kendinizi ve aile efradınızı öyle bir ateşten koruyun ki, onun tutuşturucusu insanlar ve taşlardır. (O ateşin) üzerinde öyle melekler vardır ki, çok sert ve çok kuvvetlidirler. Allahü tealâ onlara ne emretti ise, ona isyan etmezler ve emredildikleri şeyi yaparlar" buyuruyor.

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek

İmândan Güzel Bir Nîmet Yoktur

Vehbi Tülek

Günah Işlemek, Ölümü Unutmanın Alâmetidir

Vehbi Tülek