Büyük F1k1h âlimi Abîde Bin Amr

Büyük F1k1h âlimi Abîde Bin Amr
Eshâb-ı kirâmdan öğrendi
Bu mübarek zat, Hz. Ali'nin sohbetlerinde devamlı bulunmakla meşhûr olmuştur. Hadis ve fıkıh ilmini Eshâb-ı kirâmdan öğrendi. Rivâyet ettiği hadis-i şerifler Kütüb-i sitte'de yer almıştır. Kendisinden; Abdullah bin Seleme, İbrâhim Nehai, Ebû İshâk es-Sebii, Muhammed bin Sirin, Ebû Hussân el-A'rac, Eb'ul-Buhteri, Âmir eş-Şa'bi ve diğer birçok âlim hadis-i şerif rivâyet etmiştir...
Abide bin Amr, fıkıh ilmini Abdullah İbn-i Mes'ûd'dan öğrendi. Rivâyet ettiği hadis-i şeriflerden biri:
Bir gün Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellem efendimiz Abdullah bin Mes'ûd'a:
(Nisâ sûresini oku dinleyelim) buyurdu. İbn-i Mes'ûd "Yâ Resûlallah! Kur'ân-ı kerim size indi. Biz O'nu sizden okuduk ve sizden öğrendik" dedi. Resûl-i Ekrem (Evet öyledir. Fakat ben Kur'ân-ı kerimi başkasından dinlemeyi severim) buyurdu ve İbn-i Mes'ûd okumaya başladı. "Halleri ne olacak! Her ümmetten bir şâhit getireceğimiz zaman..." (Nisa, 41) âyetine gelince, Resûlullah'ın mübârek gözlerinden yaşlar boşandı.

(İnsanların en hayırlısı)
Yine İbn-i Mes'ûd'dan rivâyet ettiği hadis-i şerifte, (İnsanların en hayırlısı benim asrımda bulunanlardır. Sonra en hayırlısı onlardan sonra gelenler, sonra en hayırlısı onlardan sonra gelenlerdir) buyurulmuştur.
Muhammed İbn-i Sirin der ki:
-Abide'ye: "Senden dinlediklerimi yazayım mı?" diye sordum. "Hayır!" dedi.
İbrahim Nehâi de Abide ile ilgili olarak şunu anlatır: "Abide'nin yanında dinlediklerimi yazıyordum, müdâhale etti: "Benden herhangi bir kitap ebedileştirmeyin!"
Ebu Yezid el-Murâdi de der ki: "Abide vefat edeceği vakit beni çağırdı ve; "Kitaplarımı imha edin" buyurdu, sonra da ruhunu teslim etti...

Kişiyle Alay Etmenin Sonu Pişmanlıktır

Vehbi Tülek

İnsanlarla Uğraşmakta Hayır Ve Fayda Yoktur

Vehbi Tülek

Ey Mahmûd! Uzat Elini Seni Yukarı Çekeyim

Vehbi Tülek

Nefis, Çok Övülmesi Yüzünden Firavunlaştı

Vehbi Tülek

İnsanların Hep Iyi Taraflarını Gör, Günahlarını Araştırma!

Vehbi Tülek