Büyük Mutasavvıf Ebû Abdullah-ı Rodbârî

Büyük Mutasavvıf Ebû Abdullah-ı Rodbârî
Yüksek derecelere kavuştu
Ebû Abdullah-ı Rodbâri küçük yaşından itibâren ilim öğrendi. Hadis, fıkıh ve tefsir gibi zâhiri ilimlerde yüksek ilim sâhibi oldu. Uzun müddet Bağdât'ta kaldıktan sonra Şam taraflarına gitti. O bölgenin âlimlerinin ilim meclislerinde ve velilerin sohbetlerinde bulundu. Ebü'l-Kâsım el-Begâvi, Ebû Bekir bin Ebi Dâvûd, Kâdı el-Mehâmili, Yûsuf bin Yâkub bin İshak bin Behlûl ve daha pek çok âlimden hadis-i şerif öğrenip, rivâyet etti.
Tasavvuf yolunda yüksek dereceye ulaşan Ebû Abdullah-ı Rodbâri, Şam'ın sâhil tarafında bulunan Sûr şehrine geldi. Buradaki âlim ve velilerle de görüşüp, sohbetlerinde bulundu. Zâhiri ve mânevi ilimlerde yükseldikten sonra insanlara İslâmiyetin emir ve yasaklarını anlatmaya başladı. İlim meclislerinde talebe yetiştirdi. Vaaz ve nasihatlerde bulunup insanların dünyâ ve âhirette saâdete kavuşmaları için gayret etti. Hikmet dolu sözleriyle kalplere tesir edip insanların kurtuluşuna vesile oldu.

"Muhabbetin alâmeti peki demektir"
Bir sohbetinde buyurdu ki: "Muhabbetin alâmeti muvâfakat, yâni emredilene uyup, peki demektir. Sevgi, kendini büsbütün sevgiliye hibe ettiğin için sana senden hiçbir şeyin kalmamasıdır."
Yine buyurdu ki: "Affa, mağfirete, müsâmahaya kavuşurum diyerek, günahlardan tövbe etmeyi terk etmek, o günahı işlemekten daha beterdir. Tövbe ve pişmanlıkta Allahü teâlânın hoşnûdluğu vardır."
Bir gün de şöyle buyurdu: "Edebe riâyet etmeksizin evliyâya hizmet eden kimse helâk olur. Ondan istifâde edemez."
Ebû Abdullah-ı Rodbâri hazretleri, vefatından önce buyurdu ki:
"Allahü teâlâyı sevenler, hem dünyada hem de ahirette ihsan olunurlar. Onlar sevdikleri Rablerinin huzuruna varırlar. (Size korku yoktur. Mahzun da olmayacaksınız) hitabı ile neşelenirler. Nitekim Resulullah (sallallahü aleyhi ve sellem) Efendimiz de; (Kişi, sevdiği ile beraberdir) buyurmuşlardır..."

Ahiret Yolculuğundan Gâfil Olan Zavallıdır!

Vehbi Tülek

İnsanla Hayvan Arasını Ayıran Fark Edeptir!

Vehbi Tülek

Beni Sâlih Duânızdan Unutmayın Efendim

Vehbi Tülek

Bütün Mahlûklar, Allahü Teâlânın Kudretindedir

Vehbi Tülek

İlimden Îmân, Cehâletten Küfür Hâsıl Olmaktadır

Vehbi Tülek