Çeştiyye Büyüklerinden Yûsuf Bin Muhammed

Çeştiyye Büyüklerinden Yûsuf Bin Muhammed
"Kız kardeşini onunla nikâhla"
Hâce Muhammed hazretleri, bir gün rüyâsında babası Ebû Ahmed'i gördü. Kendisine; "Şaflan vilâyetinde, Muhammed bin Sem'ân adında bir kimse vardır. İlim tahsil etmiştir. Günlerini doğruluk ile geçirmektedir. Kız kardeşini onunla nikâhla" dedi. Hâce Muhammed bu durumu kız kardeşine ve Muhammed bin Sem'ân'a bildirdi. İkisini evlendirdi. Bu evlilikten Hâce Yûsuf bin Muhammed bin Sem'ân-i Çeşti doğdu. Hâce Muhammed hazretleri de, altmış beş yaşından sonra evlendi. Fakat çocuğu olmadı. Yeğeni Hâce Yûsuf'u evlâd edinip, terbiye etti. Onun büyükler yolunda çok yüksek makam ve derecelere kavuşmasına sebeb oldu. Kendisinden sonra halifesi oldu...

Herkes hayretler içinde kaldı!
Aradan seneler geçti... Yûsuf-i Çeşti elli yaşlarına gelmişti. Ebû İshâk-ı Şâmi hazretlerinin talebelerinin büyüklerinden Hâce Hacı isimli zâtın kabri yanında itikaf edip, ibâdetle meşgûl olmak için bir yer kazmak istedi. Kazmak için bel ve çapa getirdiler. Fakat o yer o kadar sertti ki, kazmak mümkün olmadı. Hâce hazretleri çapayı kendisi alıp orayı kolayca kazdı. Herkes bu duruma hayret edip, Yûsuf-i Çeşti hazretlerinin bir kerâmeti olduğunu ifâde ettiler.
Hazret-i Hâce Yûsuf, burada tam 12 sene devamlı ibâdet ve tâatle meşgûl oldu. Şeyhülislâm Abdullah-i Ensâri, Çeşt'e geldiği zaman, Çeşt Kabristanına giderek Yûsuf-i Çeşti hazretlerini ziyâret ederdi. Abdullah-i Ensâri Herat'a dönünce, sohbetlerinde, Hâce hazretlerinin üstünlüklerini çok anlatmıştır.
Yûsuf-i Çeşti son anlarında şu vasiyeti yaptı: "Benden sonra talebeye ders okutmak vazifesini, büyük oğlum Hâce Kutbüddin Mevdûd-i Çeşti'nin yapmasını vasiyet ediyorum."

Ahiret Yolculuğundan Gâfil Olan Zavallıdır!

Vehbi Tülek

İnsanla Hayvan Arasını Ayıran Fark Edeptir!

Vehbi Tülek

Beni Sâlih Duânızdan Unutmayın Efendim

Vehbi Tülek

Bütün Mahlûklar, Allahü Teâlânın Kudretindedir

Vehbi Tülek

İlimden Îmân, Cehâletten Küfür Hâsıl Olmaktadır

Vehbi Tülek