“ebü’l-fazl” Abbas Bin Muhammed

“ebü’l-fazl” Abbas Bin Muhammed
"O doğru bir zât idi"
Ya'kûb bin Süfyân, Ebü'l-Abbâs bin Şüreyk el-Fakih, İbni Ebiddünyâ, İbni Ebi Hatim, el Begâvi, Ebû Ca'fer bin el-Behteri ve birçok âlim Abbas bin Muhammed el-Bağdâdi'den ilim öğrenmiş ve rivâyette bulunmuşlardır.
İbni Ebi Hâtem, Mesleme, İbni Hibbân ve Nesâi O'nun sika (sağlam, güvenilir) bir râvi olup, sâlih ve her şeyi ile doğru bir zât olduğunu söylemişlerdir. İmâm-ı Esamise "Benim üstadlarım onun rivâyet ettiği hadis-i şeriflerde herhangi bir noksanlık görmedikleri gibi rivâyetlerini tasvib etmişlerdir" buyurdu.
Halili, O'nun adaleti hususunda bütün hadis imamlarının ittifak ettiklerini, fakat rivâyet ettiği hadis-i şeriflerin Buhâri ve Müslim'de bulunmadığını beyân etmiştir. Onun rivâyet ettiği hadis-i şerifler Sünen kitablarında (Sünen-i İbni Mâce, Sünen-i Nesâi, Sünen-i Ebû Dâvûd, Sünen-i Tirmizi) mevcuttur.

"İmanı kurtarmak için..."
Abbas bin Muhammed el-Bağdâdi buyurdu ki:
"Fıkıh ilmi, nakli esas alan doğru bir ilmihal kitabından öğrenilir. Bir Müslümanın, imanını ehl-i sünnet itikadına göre düzelttikten sonra, imanın gereği olan amellerini ilmihale uygun yapması gerekir. Ayrıca imanını tehlikeye düşürecek iş ve sözlerden de uzak durmalıdır. Çünkü iman ne kadar kıymetli ise, zıddı olan küfür de o kadar kötüdür. İmanı kurtarmak için ibadetleri yapmak ve haramlardan kaçmak gerekir. Bilhassa küfre düşürücü söz ve hareketlerden sakınmalıdır..."
Abbas bin Muhammed el-Bağdâdi'nin son sözü şu
hadis-i şerif olmuştur:
"Âlim ile âbid, kıyamet günü mahşerde toplandıklarında, ibadet edene 'Cennete gir' denir. Âlime ise 'Sen dur da insanlara şefaat et' denir..."

İnsanla Hayvan Arasını Ayıran Fark Edeptir!

Vehbi Tülek

Beni Sâlih Duânızdan Unutmayın Efendim

Vehbi Tülek

Bütün Mahlûklar, Allahü Teâlânın Kudretindedir

Vehbi Tülek

İlimden Îmân, Cehâletten Küfür Hâsıl Olmaktadır

Vehbi Tülek

İbâdetlerin En Kıymetlisi Namaz Kılmaktır

Vehbi Tülek