Edirne Müftüsü Fevzi Efendi

Edirne Müftüsü Fevzi Efendi
Hazret-i Ali buyurdu ki:
Fazilet, ancak ilim ehline mahsustur. Çünkü onlar, doğru yoldadır. Hidâyet arayana yol gösterirler. Herkesin kadr ü kıymeti, başarısına göredir. Câhiller, ilim ehline düşmandırlar, şimdi sen, ilim elde etmeye bak! İlmin ebediyyen cahili olma! İnsanlar ölü, ilim ehli diridirler. (Zirâ câhillerin hiçbir faydaları yoktur. Onlar, nebat yetiştirmeyen çorak toprağa benzerler.

Allahü teâlâ meâlen;
"Yoksa, ölü iken dirilttiğimiz ve kendisine verdiğimiz nurla insanlar içinde yürüyen kimse, karanlıklar içinde olan gibi midir?" buyurmuştur, ölüden murâd câhil, dirilmekten murâd ilim verilmesidir. Karanlıklar içinde yüzen de câhildir)

"İlim, her fazilete vesiledir, ilim, köleyi sultanlar meclisine yükseltir. 'Ulemâ olmasaydı, ümerâ helak olmuşdu' denilmiştir. Şâir de; 'İlim, erbâbı için azli mümkün olmayan bir sultândır. Gerçek emir odur ki, azledildiği zaman dahi emir kalır. Sultânın velâyeti elinden gidince, fazileti saltanatında kalır' demiştir. Çünkü ilmin saltanatı ilâhidir. Kulların, onu azle güçleri yetmez. Hadis-i şerifte; (Hikmet, kişinin şerefine şeref katar, köleyi yükselterek sultanlar meclisine oturtur) buyuruldu. Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) bununla, ilmin dünya menfaatlarına işâret etmişlerdir. Malûmdur ki, âhıret daha hayırlı ve bâkidir."

"Her mümine önce lâzım olan şey; imânı, farzları ve haramları öğrenmektir. Bunlar öğrenilmedikçe, Müslümanlık olamaz, imân elde tutulamaz. Hak borçları ve kul borçları ödenilemez. Niyet ve ahlâk düzeltilemez, temizlenemez. Düzgün niyet edilmedikçe, hiçbir farz kabul olmaz.

Bir hadis-i şerifte;
"Bir saat ilim öğrenmek veya öğretmek, sabaha kadar ibâdet etmekten daha sevaptır" buyuruldu.

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek