Emin Kimse Pek Kıymetlidir

Emin Kimse Pek Kıymetlidir
Hazreti Ömer bin Hattâb (radıyallahü anh) buyurdu ki: "Tartılmadan önce kendinizi tartınız. Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekiniz."
İbn-i Ömer anlatır: Vefâtı sırasında Hazreti Ömer'in başı benim kucağımda idi. Bana, "Başımı yere koy" dedi. "Başınız kucağımda veya yerde olmuş ne fark eder?" dedim. Tekrar başını yere koymamı söyledi. Başını yere koydum. O zaman, "Eğer Allahü teâlâ bana merhamet etmezse, vay benim hâlime" dedi.
Yahyâ bin Ebi Kesir anlattı. Ömer bin Hattâb (radıyallahü anh) buyurdu ki: "Semâdan (gökten) birisi; 'Ey insanlar! Bir kişi hâriç, hepiniz, Cennete gireceksiniz' demiş olsaydı, o bir kişinin ben olmamdan korkardım. Yine, 'Ey insanlar! Bir kişi hâriç hepiniz Cehenneme gireceksiniz' denmiş olsaydı, Cehenneme girmeyecek olan o bir kişinin ben olduğumu ümit ederdim."
Said bin Müseyyib anlattı: Ömer bin Hattâb (radıyallahü anh), "Allahım! Yaşım ilerledi. Kuvvetimi kaybettim. Teba'm çoğaldı. Rızâna uygun bir şekilde dünyadan ayrılmamı nasib eyle" diye duâ etti.
Muhammed bin Şihâb anlattı: Hazret-i Ömer bin Hattâb (radıyallahü anh) buyurdu ki: "Mâlâyani ile meşgul olma. Düşmanından uzak kal. Kendisinden emin oldukların hariç, dostundan da kendini muhafaza et. Çünkü emin kimse, pek kıymetli bir kimsedir. Fâcir (kötülüklere dalan) kimse ile beraber olma. Yoksa seni kendi kötülüklerine alıştırır. Sırrını kimseye yayma, işlerin hususunda Allahü teâlâdan korkan kimselerle istişâre et."
Âlâ bin Müseyyib anlattı: Hazreti Ali bin Ebû Tâlib (radıyallahü anh) buyurdu ki: "Hayır; mal ve evlâdı çoğaltmak değil, ilmi, hilmi çoğaltmak ve Allahü teâlâya ibâdet husûsunda, insanlarla yarış etmektir. Eğer iyilik yaparsan, Allahü teâlâya hamd edersin. Kötülük yaparsan, Allahü teâlâdan af ve mağfiretini dilersin. Dünyâda hayır şu iki kişiden birisi içindir: Birincisi, günah işler fakat tövbe ile bu günahını giderir. Diğeri, hayır işlere koşar."

Namaz Doğru Kılınınca, Kurtuluş Ümidi Çoğalır

Vehbi Tülek

Seher Vaktinde Uyuyan Kimseye Çok Yazık!

Vehbi Tülek

Az Yiyin, Az Uyuyun Çok Tefekkür Edin

Vehbi Tülek

Komşuya Hürmet, Onunla Iyi Geçinmektir

Vehbi Tülek

Âlimleri Hayrette Bırakan Talebe!

Vehbi Tülek