Evliyâ Kabirlerini Ziyâreti Terk Etmemelidir

Evliyâ Kabirlerini Ziyâreti Terk Etmemelidir

Ehl-i sünnet âlimleri bildiriyor ki, kıyâmet günü, her Peygamber şefaat edecektir. Sonra âlimler, sonra şehidler, sonra sâlihler, sonra Kur'ân-ı kerimi tecvid ile, teganni etmeden ve Allah rızâsı için okuyan hâfızlar, küçük çocuklar şefâat edecektir. Böyle olduğunu bildiren hadis-i şerifler çoktur. Çocukların cenâze nemâzını kılarken, (Yâ Rabbi! Bu çocuğu şefaatçi eyle!) diye okunacağı, bütün fıkh kitaplarında yazılıdır.

Ehl-i sünnet âlimleri, meyyit ile tevessülün câiz olduğunu, kelâm ve fıkıh kitaplarında, çeşitli delillerle isbât etmekte, "Kabirleri ziyâret etmenizi yasak eylemiştim. Bundan sonra, kabirleri ziyâret ediniz!" hadis-i şerifini bildirmektedir. Bu hadis-i şerifte, kabir ziyâreti emredilmektedir.

Mevtâ, Cuma günü ve bir gün önce ve bir gün sonra kendini ziyâret edenleri tanır. İbni Ebi Şeybe, Resûlullah "sallallahü aleyhi ve sellem" efendimizin Uhud şehidlerinin kabirlerini her sene ziyâret ettiğini ve onlara, (Esselâmü aleyküm) dediğini haber verdi. Uzakta durarak da ziyâret mendûbdur.

Harâm olan şeyler bulunsa da, meselâ erkekler arasına kadınlar karışsa da, evliyânın mezârlarını ziyâreti terk etmemelidir. Çünkü bir kimse, başkasının yaptığı günâh için ibâdetini terk etmez. Cenâze taşımak da, bu sebeple terk edilmez. Resûlullah, Eshâbının "rıdvânullahi teâlâ aleyhim ecmain" mezârlarını ziyâret için Baki Kabristânına gider, ayakta, onlara (Esselâmü aleyküm) derdi.

Kabrin ayak ucunda durmak iyidir. Baş tarafında durmak da câizdir. Resûlullah, bir mezârın baş tarafında Bekara sûresinin bir kısmını okuyup, geri kalanını ayak ucunda okudu.

Paltonu Bırak, Inşallah Yarına Hazırlarım

Vehbi Tülek

Dünyâdan Çıkmadan Önce, Sevgisini Kalbinden Çıkar!

Vehbi Tülek

Allahü Teâlâyı Anmak, Kalbe, Ruha Hayat Verir

Vehbi Tülek

Ahirete Eli Boş Gitmemek Için

Vehbi Tülek

Kibir, Başkalarını Küçük Görmeye Sebep Olur

Vehbi Tülek