Hadîs Ve Fıkıh âlimi Cübeyr Bin Nüfeyr

Hadîs Ve Fıkıh âlimi Cübeyr Bin Nüfeyr
Fıkıh ilminde de âlim idi...
Cübeyr bin Nüfeyr, Peygamber efendimiz hayatta iken henüz Müslüman olmamıştı. Hazret-i Ebû Bekir'in halifeliği sırasında Müslüman olmakla şereflendi. Eshâb-ı kirâmı görüp onlardan ilim öğrendi. Hazret-i Ebû Bekir'den, hazret-i Ömer'den, Ebû Zer Gıfâri'den, Ebüdderdâ'dan, Muaz bin Cebel, Ubâde bin Sâmit, Avf bin Mâlik, Ka'b bin İyad, Sevbân, Abdullah bin Amr bin Âs, Abdullah bin Ömer, Ukbe bin Âmir, Ebû Hüreyre, Enes bin Mâlik (radıyallahü anhüm) ve diğer Eshâb-ı kirâmdan hadis-i şerif dinleyip, rivâyet etmiştir. Kendisinden ise, oğlu Abdurrahmân bin Cübeyr, Hâlid bin Ma'den, Ebû Osman, Selim bin Âmir ve diğer hadis âlimleri, hadis-i şerif rivâyet etmişlerdir.
Bu mübarak zatın, Taberi tarafından fıkıh ilminde de âlim olduğu bildirilmiştir. Hadis ilminde sika, (sağlam, güvenilir) bir âlim olduğu bildirilmiştir.
Cübeyr bin Nüfeyr'in rivâyet ettiği hadis-i şerifler, Sahih-i Müslim'de ve meşhur dört Sünen kitabında kayd edilmiştir.

"Ben Rabbime dönüyorum"
Cübeyr bin Nüfeyr, Muâz bin Cebel'den rivâyetle Resûlullah efendimiz şöyle buyurdu:
"Bir kimseyi severseniz onunla münâkaşa etmeyiniz, birbirinize kızmayınız ve zulmetmeyiniz ve ondan bir şey istemeyiniz. Belki onun bir düşmanına rastlarsınız da, o; sana onda olmayan bir şey söyler ve seninle o dostunun arası açılabilir."
Cübeyr bin Nüfeyr hazretlerinin pek çok hikmetli sözü vardır. Bir gün kendisine; "Kibirler içerisinde en kötüsü hangisidir?" diye sordular. Cevabında şöyle buyurdu: "İbâdet edenlerin kibri."
Vefatı sırasında son olarak şunları söyledi:
"Müminlerden yumuşacık ruh çıkaran, Mevla'nın taat ve ibadetinde yüzen, hayır ve sevabda birbirleri ile yarışan, Allah'ın emri ile işleri tedvir eden melekler hakkı için, ben Rabbime dönüyorum."

Kişiyle Alay Etmenin Sonu Pişmanlıktır

Vehbi Tülek

İnsanlarla Uğraşmakta Hayır Ve Fayda Yoktur

Vehbi Tülek

Ey Mahmûd! Uzat Elini Seni Yukarı Çekeyim

Vehbi Tülek

Nefis, Çok Övülmesi Yüzünden Firavunlaştı

Vehbi Tülek

İnsanların Hep Iyi Taraflarını Gör, Günahlarını Araştırma!

Vehbi Tülek