Hadîs Ve Fıkıh âlimi Hakîm-i Şehîd

Hadîs Ve Fıkıh âlimi Hakîm-i Şehîd
İlim için yollara düştü...
Hakim-i Şehid hazretleri, ilim öğrenmek için Horasan, Nişâbûr, Rey, Bağdâd, Kûfe ve daha başka yerlere seyahatler yaptı ve çeşitli kitaplar te'lif etti. Buhara kadılığında ve daha sonra Horasan Emirinin vezirliğinde bulundu. Bir Rebi-ül-âhır ayında şehid edildi.
Hakim-i Şehid, hadis ilminde sika (güvenilir), sadık (itimad edilir) idi. Altmışbinden ziyade hadisi şerifi ezbere bilirdi. Çok ibadet eder, halkın sevgisini kazanır, vera ve takvada ileri derecede idi.
Hakim-i Şehid, Merv'de Muhammed bin Ussâm bin Süheyl, Muhammed bin Hamdeveyh, Rey'de İbrâhim bin Yûsuf, Bağdâd'da Haysem bin Halef, Kûfe'de Ali bin Ebi Abbâs Becili, Mekke'de Mufaddal bin Muhammed, Mısır'da Ahmed bin Süleymân el-Mısri, Buhârâ'da Muhammed bin Sa'id en-Nevhâbâzi ve daha başka âlimlerden ilim öğrendi ve hadis-i şerif rivâyetinde bulundu. Kendisinden de Ebû Abdullah el-Hâkim, Horasan emiri ve daha nice âlimler ilim öğrenip, hadis-i şerif rivâyet ettiler...

"Yâ Rabbi, beni affeyle"
Hakim hazretleri, 946 senesinde şehid edildi. Sem'âni anlatır:
Hakim-i Şehid, şehid olduğu günün sabahına kadar namaz kıldı ve "Yâ Rabbi, bana şehidlik nasib eyle" diye dua etti. Bu sırada dışarıdan gürültüler geldi. "Neler oluyor" dedi. "Asker toplanmış, erzakın eksik verildiğini söyleyerek sizi suçluyorlar" dediler.
Bu mübarek, bu sözler üzerine başını tıraş ettirdi ve gusül abdesti aldı. Sonra da "Yâ Rabbi, beni affeyle" diye dua etti. Bu sırada Sultanın askerleri de isyancıları dağıtmak üzere oraya gelmişlerdi. Fakat âsiler Hakim hazretlerini hemen oracıkta şehid ettiler.

İnsanla Hayvan Arasını Ayıran Fark Edeptir!

Vehbi Tülek

Beni Sâlih Duânızdan Unutmayın Efendim

Vehbi Tülek

Bütün Mahlûklar, Allahü Teâlânın Kudretindedir

Vehbi Tülek

İlimden Îmân, Cehâletten Küfür Hâsıl Olmaktadır

Vehbi Tülek

İbâdetlerin En Kıymetlisi Namaz Kılmaktır

Vehbi Tülek