İbn-i Sükkere

İbn-i Sükkere

Bu mübarekzat, bir dersinde şunları anlattı:
Kadın da, erkek de, para kazanmak için haram işlememelidir ve hiçbir namazı kaçırmamalıdır. Ezelde ayrılmış olan rızık değişmez. Aynı rızık helalden isteyene helal yoldan gelir. Haram işleyerek isteyene de, haram yoldan gelir. Haram işleyerek kazanmamalı demek, boş oturmalı, çalışmamalı demek değildir. Helal yoldan çalışıp kazanmalı demektir. Haram yoldan kazanan, hem büyük günahları işlemiş olur, hem de kazandıklarının hayrını görmez. Kazandıkları, hekime, hakime ve düşmanlarına gider ve günah işlemekte kullanılır, insanı felakete sürükler.
Kazançları şüpheli olan hediyeleşmeli ve ödünç almalı, aldıklarını kullanmalıdır. Hediye ve ödünç gelen şeyler helaldir. Abdullah bin Ebi Evfâ radıyallahü anh anlatıyor:
Adamın biri pazarda bir malı satışa çıkarmış ve Müslümanlardan birini bu malı almaya teşvik etmek için de, verilen fiyattan fazlasına bu malı satın aldığına dair yeminde bulunmuştu. Bu hadise üzerine "Onlar ki Allah'ın ahdini ve kendi yeminlerini bir kaç paraya satarlar, işte onların ahirette hiçbir nasibi yoktur..." mealindeki âyet-i celile nazil olmuştur...
Resûlullah Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) bir gün pazara çıkmıştı. Orada buğday satan bir adama uğramıştı, ona; "Ne satıyorsun?" diye sordu. Adam da anlattı. Bunun üzerine Resûlullah Efendimize, buğday çuvalının içine elini sokması vahyolundu. Resûlullah Efendimiz elini çuvalın içine sokunca, bir de baktı ki, çuvalın içi ıslak. Bunun üzerine; "Bu ne, ey yiyeceğin sahibi?" diye sordular. Adam; "Yağmur isabet etti, yâ Resûlallah" diye cevap verdi. Resûlullah Efendimiz; "Yaş olan tarafını üstüne koysaydın da insanlar görseler" dedikten sonra, "Hile yapan kimse benden ve benim ümmetimden değildir" buyurdular.

Merkebin Yükü Nedir Bir Sor Bakalım

Vehbi Tülek

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek