İmÂm-i Zehebî Şemseddin Kaymaz

İmÂm-i Zehebî Şemseddin Kaymaz
İbn-i Abbâs (radıyallahü anhüma) buyurdu ki: "Üç âyet-i kerime, üç şeyle beraber inmiştir. Bunlardan her biri, yanındaki olmadıkça kabul edilmez. Biri, meâlen; "Allahü teâlâya ve Resûlüne itaat ediniz"dir. Allahü teâlânın emrine itaat, Resûlünün emrine de itaat etmedikçe kabul olmaz demektir. ikincisi, meâlen; "Allahü teâlâya ve ananıza, babanıza şükrediniz"dir. Allahü teâlâya şükür, ana-babaya şükürsüz olmaz. Üçüncüsü, meâlen; "Namazı kılın ve zekâtı verin"dir. Malı nisâb miktarını geçip de zekâtını vermeyenin, namazı kabul olmaz." Kim Allahü teâlâya şükreder, anne ve babasına şükretmezse, o şükrü de kabul edilmez. Bu sebeple, Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem); "Allahü teâlânın rızası, anne ve babanın rızasındadır. Allahü teâlânın gazabı, anne ve babanın gazabındadır" buyurmuştur.
İbn-i Amr şöyle rivâyet etti: Bir gün Peygamber efendimizin huzuruna birisi geldi ve; "Yâ Resûlallah! Sizinle beraber gazaya, cihada gelmek isterim" dedi. Resûl-i ekrem ona; "Annen ve baban var mı?" buyurdu. O da; "Var" dedi. Resûlullah; "Onun yanında bulun, senin cihadın budur, ona hizmet et" buyurdu.
Yine Buhâri ve Müslim'de bildirilen hadis-i şerifte, Peygamber efendimiz buyurdu ki: "Size büyük günahların en büyüğünü bildireyim mi?" Eshâb-ı Kirâm; "Evet bildir yâ Resûlallah" dediler. Server-i âlem; "Allahü teâlâya şirk koşmak, ana ve babaya asi olmaktır" buyurdu ve bir yere dayanmakta iken doğruldu. Sonra; "İyi dinleyin! Bir de, yalan yere şehadettir" buyurdu. Bakınız Fahr-i âlem ana-babaya isyanı, onlara fena muamele etmeyi, onların hukukuna riayet etmemeyi, Allahü teâlâya şirk koşmakla beraber zikretti.
Yine Resûlullah efendimiz bir hadis-i şerifte; "Başa kakıcı olan, ana-babaya âsi olan, içki içmeye devam eden Cennete giremez" buyurdu. Başka hadis-i şerifte buyuruldu ki: "Allahü teâlâ, anne ve babasına asi olana la'net etsin."

Merkebin Yükü Nedir Bir Sor Bakalım

Vehbi Tülek

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek