Kâbe-i Muazzama On Kere Inşa Edildi

Kâbe-i Muazzama On Kere Inşa Edildi
"Kâbe-i muazzama on kere yapıldı:
1- İlk önce melekler yaptı. Rivâyet edilir ki, Allahü teâlâ meleklere her semâda ve yerin her katında bir ev yapmalarını emretti.
2- Âdem aleyhisselâm tarafından yapılmıştır. Rivâyet edilir ki, Ona; "Sen ilk insansın. Bu insanlar için konulan ilk beyttir" denildi.
3- Şit aleyhisselâm tarafından çamur ve taşla yapıldı. Nûh aleyhisselâm zamanındaki tufana kadar bu hâli ile kaldı.
4- İbrâhim aleyhisselâm tarafından yapıldı. Allahü teâlâ İbrâhim aleyhisselâma, Cebrâil aleyhisselâm vasıtasıyla, Kâbe-i muazzamayı yapmasını bildirdi. Bu sebeple; "Dünyâda Kâbe-i muazzamadan daha şerefli bir yer yoktur" dendi.
5- Amalika kabilesi tarafından yapıldı.
6- Cürhüm kabilesi tarafından yapıldı.
7- Kusay tarafından yapıldı.
8- Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) tarafından yapıldı.
9- Kureyş kabilesi tarafından yapıldı. Bu inşâ sırasında Resûl-i Ekrem de hazır bulundu. O zaman Peygamber efendimiz 35 yaşında idi.
10- Abdullah bin Zübeyr tarafından yapıldı. Haccac'ın Mekke-i mükerremeyi muhâsarasında, mancınıkla atılan taşlardan bazısı Kâbe-i muazzamayı tahrip etmişti. Abdullah bin Zübeyr önce istihâre ve istişâre ettikten sonra, 64 (m. 683)'de Kâbe-i muazzamayı yıktı. Yıkma işi İbrâhim aleyhisselâmın yaptığı direklere kadar vardı. Bu yeni yapıyı İbrâhim aleyhisselâmın yaptığı direklerin üzerine kurdu. İnşaatı 65 (m. 684) senesi Receb ayında bitirdi. Sonra fakirler için yüz tane deve kesti ve fakirleri giydirdi. Daha sonra Haccac tarafından tamir ettirildi. Haccac, Hacer-ül-esved tarafındaki duvarı, Rükn-ü Yemâni yanındaki garbi kapı ve şarki kapı altındaki kısımları yaptırmıştır. Kâbe-i muazzamanın damını, Abdullah İbni Zübeyr'in yaptığı şekilde bırakmıştır. Kâbe-i muazzama, Haccac'ın tamir ettiği şekliyle günümüze kadar devam etmiştir. İbn-i Abbâs (radıyallahü anhüma) buyurdu ki: "İbrâhim aleyhisselâm, Kâbe-i muazzamayı şu beş dağdan getirdiği malzemelerle yapmıştır. Tûr-i Sina, Tûr-i Zitâ, Şam'daki Lübnan dağı, Cizre'deki Cildi dağı. Temellerini ise, Mekke-i mükerremedeki Hirâ dağından getirdiği malzemeden yapmıştır."

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek