Kâdı Bedrüddîn Şiblî

Kâdı Bedrüddîn Şiblî

Cin, ateşin alev kısmından yaratılmış olup, her şekle girebilirler. Cin denilen mahlûklar, gözümüzden örtülü olduğu için cin denilmiştir. Mahlûklar, görülen ve görülmeyen diye iki kısımdır. Ayrıca, mekânsız, madde olmayan varlıklar da vardır. Melek ile cin, yaratılış bakımından birbirine yakındır. Melekler, muhteremdirler, kıymetlidirler. Cin, hakirdir, kıymetsizdir. Melekte, nûr (ışık) kısmı, cinde ise, alev maddesi fazladır. Elbette nûr, zulmetten efdâldir, daha üstündür. Meleklerin cinnilere yakınlığı, insanın hayvanlara yakınlığı gibidir. İnsanların üstün olanları, melekten kıymetli, cin de, hayvandan kıymetlidir. Cinnin varlığına inanmayan dinden ayrılmış olur. Bazıları cin ve şeytanlara inanmadı. Halbuki cinnin var olduğunu şu âyet-i kerimeler gösteriyor 1- Zâriyât sûresinin ellialtıncı âyetinde meâlen; "İnsanları ve cinnileri, ancak beni bilip itaat, ibâdet etmeleri için yarattım" buyuruluyor. 2- Errahmân sûresi, yetmişdördüncü âyetinde, cinnin Cennete gireceği bildiriliyor. 3- Errahmân sûresinin otuzbirinci âyetinde (Sekalân) buyuruluyor ki, (Ey insanlar ve cinniler!) demektir.

Cinden, geçmiş olmuş şeyleri sorup öğrenmek caizdir. Gelecekte olacak şeyleri sormak caiz değildir. Geçmiş şeyleri görüp, işitip bilirler. Sara hastasını ve başka cin çarpanları cinden kurtarmak için küfre sebep olan şeyleri yapmak caiz değildir. Cinden kurtulmak için en iyi on çâre, kısaca şöyledir:

1- E'ûzü Besmele ile Fâtiha sûresi okumalıdır. 2- E'ûzü Besmele ile iki Kule'ûzüyü okumalıdır. 3- E'ûzü Besmele ile Bekâra sûresini okumalıdır. 4-E'ûzü Besmele ile Âyet-el-kürsi okumalıdır. 5- E'ûzü Besmele ile Bekâra sûresinin son âyetini okumalıdır. 6- E'ûzü Besmele ile Hâ-Mim Mü'min sûresinin başından (masir)'e kadar ve Ayet-el-kürsi okumalıdır. 7- (La ilahe illallahü vahdehü lâ şerike leh, lehül-mülkû ve lehülhamdü ve hüve alâ külli şey'in kadir) okumalıdır. 8- Çok (Allah), demelidir. 9- Hep abdestli bulunmalı, farzları ve sünnetleri hiç terk etmemelidir. 10- Harama bakmaktan, çok konuşmaktan, çok yemekten ve kalabalıktan sakınmalıdır...

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek

İmândan Güzel Bir Nîmet Yoktur

Vehbi Tülek