Kur’ân-ı Kerîmi Okuma Adabı

Kur’ân-ı Kerîmi Okuma Adabı
Kur'ân-ı kerim okuyan kimse abdestli olmalı, kıbleye karşı yönelmeli, bağdaş kurarak oturmamalı, bir yere yaslanmamalı, kibirli bulunmamalı, başı öne eğmeli, namazda oturuyormuş gibi oturmalıdır. En faziletli olan Kur'ân-ı kerim okunması, namazda ve mescidde okunan Kur'ân-ı kerimdir. Hazreti Ali (radıyallahü teâlâ anh) buyurdu ki:
"Kim Kur'ân-ı kerimi namazda ayakta olarak okursa, her harfine elli sevap verilir. Kim namazın dışında abdestli olarak okursa, yirmibeş sevap, kim de ezbere fakat abdestsiz okursa, on sevap verilir."
Kur'ân-ı kerimi hatmederken riâyet edilecek en güzel düstûr, Peygamber efendimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) düstûrudur. Resûl-i ekrem bir hadis-i şerifte; "Kim, Kur'ân-ı kerimi üç günden daha az zamanda okursa, o, Kur'ân-ı kerimi anlamaz" buyurdu. Çünkü üç günden evvel hatim yapılırsa, Kur'ân-ı kerimin tertili (tecvid üzere okunması) kaybolur. Bu sebeble, Eshâb-ı kirâmın bir kısmı, Kur'ân-ı kerimi bir haftada hatmederlerdi. Hazreti Osman, Zeyd bin Sabit, İbn-i Mes'ûd, Übey bin Ka'b bu Sahâbilerdendir. Bunlar, Kur'ân-ı kerimi yedi bölüme ayırmışlardır. Birinci bölüm; Bekâra'dan En'âm'a kadar, ikinci bölüm; En'âm'dan Yûsuf sûresine kadar, üçüncü bölüm; Yûsuf sûresinden Tâhâ sûresine kadar, dördüncü bölüm; Tâhâ sûresinden Ankebût sûresine kadar, beşinci bölüm; Ankebût'tan Zümer sûresine kadar, altıncı bölüm; Zümer'den Vâkıa sûresine kadar, yedinci bölüm de, Vâkıa'dan Kur'ân-ı kerimin sonuna kadar idi.
Onlar, Kur'ân-ı kerime cuma gecesi başlar, perşembe gecesi bitirirlerdi. Kur'ân-ı kerimi tertil ile yavaş ve güzel, (tecvide uygun) okumalıdır. Bu, tefekküre vesiledir. Tefekkür ise, tazim ve hürmete vesile olur. İbn-i Abbâs (radıyallahü teâlâ anhüma) buyurdu ki: "Bekâra ve Âl-i İmrân sûrelerini, tertil ile ve düşünerek okumam, tertile riâyet etmeden bütün Kur'ân-ı kerimi okumamdan daha hayırlıdır."
Kur'ân-ı kerimi ağlayarak okumalıdır. Böyle okumak müstehabdır. Resûlullah efendimiz bir hadis-i şerifte; "Kur'ân-ı kerimi okuyunuz ve ağlayınız. Eğer ağlayamazsanız, ağlamaya çalışınız" buyurdu.
Sâlih el-Mürri şöyle anlattı: "Bir gece rüyâmda, Resûlullahın huzûrunda Kur'ân-ı kerimi hatim ettim. Resûlullah bana, "Ey Sâlih! Kur'ân-ı kerimi okudun, fakat gözyaşın hani?" buyurdular.

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek

İmândan Güzel Bir Nîmet Yoktur

Vehbi Tülek

Günah Işlemek, Ölümü Unutmanın Alâmetidir

Vehbi Tülek

Ahiret Yolculuğundan Gâfil Olan Zavallıdır!

Vehbi Tülek