Maşallah Deyince Nazar Değmez

Maşallah Deyince Nazar Değmez
Nazar değmesi haktır. Yani, göz değmesi doğrudur. Bazı kimseler, bir şeye bakıp, beğendiği zaman, gözlerinden çıkan şuâlar zararlı olup canlı ve cansız, her şeyin bozulmasına sebeb oluyor. Bunun misâlleri çoktur. Nazarı değen kimse, hattâ herkes, beğendiği bir şeyi görünce (Maşallah) demeli, ondan sonra o şeyi söylemelidir. Önce Maşallah deyince, nazar değmez. Nazar değen veya korkan çocuk için, (Fâtiha, Âyet-el-kürsi ve E'ûzü bi-kelimâtillâhittâmmeti... okumak) hadis-i şerifte emredildi.

(Rukye), okuyup üflemek veya üzerinde taşımak demektir. Âyet-i kerime ile ve Resûlullahtan gelen duâlar ile Rukye yapmaya, (Ta'viz) denir. Ta'viz câizdir ve inanan, güvenen kimseye fayda verir. Ta'viz yazılı muskayı su geçirmez şeylere sarılı olarak cünübün taşıması ve onunla helâya girilmesi câizdir. Manâsı bilinmeyen veya küfre sebep olan rukyeyi okumaya, (Efsûn) denir. Bunu veya nazarlık denilen şeyleri kendi üzerinde taşımaya, (Temime) denir. Muhabbet hâsıl etmek için yapılan rukyelere (Tivele) denir. Hadis-i şerifte, (Temime ve Tivele şirktir) buyuruldu.

Nazar değmemek için tarlaya kemik, hayvan kafası koymak câizdir. Bakan kimse, önce bunu görüp tarlayı sonra görür. Mâvi boncuk ve başka şeyleri bu niyet ile taşımanın (Temime) olmayacağı, câiz olacağı buradan anlaşılmakdadır.

Nazar değen kimseye şifâ için (Âyet-el-kürsi), (Fâtiha), (Mu'avvizeteyn) ve (Nûn sûresi)nin sonunu okumak muhakkak iyi geldiği, muteber kitaplarda yazılıdır.

Duâların en kıymetlisi ve faydalısı (Fâtiha) sûresidir. İbni Mâce'de yazılı, hazret-i Ali'nin bildirdiği hadis-i şerifte, (İlaçların en iyisi Kur'ân-ı kerimdir) buyuruldu.

Hastaya okunursa, hastalığı hafifler.) Eceli gelmemiş ise, iyi olur. Eceli gelmiş ise, rûhunu teslim etmesi kolay olur.

Resûlullah "sallallahü aleyhi ve sellem" gam, gussa, sıkıntıyı gidermek için, (Lâ ilâhe illallâhül'azim-ül-halim lâ ilâhe illallâhü Rabbül-Arş-il'azim lâ ilâhe illallahü Rabbüs-semâvâti ve Rabbül-Erdı Rabbül'Arş-il-kerim) okurdu. (Bismillâhirrahmânirrahim ve lâ-havle ve lâ-kuvvete illâ billâhil' aliyyil'azim) okumanın, sinir hastalığına ve bütün hastalıklara iyi geldiğini Enes bin Mâlik haber vermiştir.

Merkebin Yükü Nedir Bir Sor Bakalım

Vehbi Tülek

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek