Muhammed El-hükmî

Muhammed El-hükmî

"Bu yolun büyükleri kendilerine bağlı olanlardan gâfil değillerdir. Onlara kimse kafa tutamaz. Onlara kafa tutanın işi de, başı da, saadeti de gider."

"Hanım, çocuklar, mal ve mülk, Allahü teâlânın emânetleridir. Emânetlerini istediği zaman alır."

"Nefs-i emmâreden kurtulmanın alâmeti, insanların kabûlü ile inkârını, övmesi ile ayıplamasını, kabûl veya reddetmelerini eşit görmektir. İnsanların rağbetine sevinip, aramamalarına, etrâfında dolaşmamalarına üzülmek, basitlik, büyük akılsızlık ve anlayışsızlıktır."

"Bu büyüklerin yolunun azını çok biliniz. Bu büyük hânedana bağlanmayı, iki dünyâ devlet ve saadetinin sermâyesi kabûl ediniz."

"En mühim vasiyetim şudur ki: Ölümü, âhıret hâllerini ve ni'metlerin hakiki sahibini unutmayınız. Elden geldiği kadar peygamberlerin Efendisi'nin (sallallahü aleyhi ve sellem) sünnetine ittiba'da (uymada) ileri gitmeye çalışınız. Günde bin kerre duyulmayacak kadar alçak sesle, Kelime-i tehlil söyleyiniz. Hem kalbe yönelerek, hem de manasını düşünerek olsun. Böylece kalbde, hakiki matlûbdan başka bir şey kalmasın. Zirâ büyüklerin yolunda, maksûd olan mâ'bûddur."

"İlim, sana zaruri oldukça kazanmaya çalış, sana gerekli olmayan bilgileri elde etmeye uğraşma, zaruri olan bilgiyi kazandıktan sonra da, onunla amel etmekten başka bir şey isteme."

"Her kime şu beş saadet verilmiş ise, tatlı yaşayışın dizgini onun eline bırakılmıştır: 1- Vücut sağlığı. 2- Güven. 3- Rızık genişliği. 4- Şefkatli ve vefalı arkadaş. 5- Feragat duygusu."

"Akıllılar, ölümle sona eren her ni'meti, ni'met olarak hesaba katmazlar, ömür, ne kadar uzun olursa olsun ölüm yüz gösterince, o uzunluğun ne faydası olur? Ni'metin değeri, sonsuz olmasında ve yok olmak tehlikesinden uzak bulunmasındadır."

Lokman Hakim oğluna; "İnsanlara muhtaç olduğunu gösterme. Çünkü senin böyle yapman zenginliktir. Tama'dan sakın. Çünkü tama' hazır bir fakirliktir. Namazını dünyâya veda eden kimse gibi kıl. Özür dilemeyi gerektirecek şeylerden sakın" buyurdu.

Muhammed el-Hükmi hazretleri, vefat ederken buyurdu ki: "Sizlere vasiyetim; hocaya itirâzı terk, Resûlullahın dinine ittiba ve kendini aradan çekip, yok etmeyi bu yolun esâsı biliniz. Bu üçü olmadan bu yolda ilerleme olmaz."

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek