Muhammed Ibn-i Cemâ'a

Muhammed Ibn-i Cemâ'a

Resûlullahın (sallallahü aleyhi ve sellem), kabrinde, bilinmeyen bir hayat ile diri olduğunu bildiren çok hadis-i şerif vardır. (Kabrim başında söylenen salevâtı işitirim. Uzaktan söylenen salevât bana bildirilir) ve (Bir kimse, kabrim başında bana salevât okursa, Allahü teâlâ bir melek gönderip, bu salevâtı bana bildirir. Kıyâmet günü ona şefaat ederim) hadis-i şerifleri, meşhûr altı kitapta yazılıdır.

Bir Müslüman, dünyada iken tanıdığı bir Müslümanın kabri yanına gidip selâm verse, kabirdeki kimse, selâm vereni tanır ve cevap verir. İbni Ebiddünyanın haber verdiği hadis-i şerifte, Müslüman meyyitin, selâm vereni tanıdığı ve sevindiği ve cevap verdiği haber verilmektedir. Tanımadığı mevtâlara selâm verirse selâma sevinerek cevap verirler. Sâlihler ve şehitler selâm vereni tanır ve cevabını verir de, Resûlullah tanımaz olur mu? Gökte güneş her tarafa ışık saldığı gibi, Resûlullah, bir anda her yerde söylenen selâmlara, o anda cevap verir. Bir hadis-i şerifte, (Vefâtımdan sonra da, diri iken olduğu gibi işitirim) buyuruldu.

İbrâhim bin Bişar ve Seyyid Ahmed Rıfâ'i ve daha nice veliler, Resûlullaha verdikleri selâmın cevabını işitmişlerdir. Resûlullah efendimizin, Kabr-i saadetlerinde, bilinmeyen bir hayatla diri olduğu ve selâmları işitip cevap verdiği, akli ve nakli deliller ile isbât edilmiştir. Miraç gecesi, Resûlullahın, Mûsâ aleyhisselâmı, kabrinde namaz kılarken gördüğünü de, bildirmiştir.

Âişe-i Sıddika'nın "radıyallahü anha" haber verdiği bir hadis-i şerifte, (Hayber'de yediğim zehirli etin acısını duymaktayım. O zehirin tesiri ile, ebher [aort] damarım şimdi çalışmayacak hâle geldi) buyuruldu. Allahü teâlânın, insanların en üstünü olan Muhammed aleyhisselâma, peygamberlikle birlikte şehitlik derecesini de vermiş olduğunu bu hadis-i şerif göstermektedir.

İmrân sûresinin yüzaltmışdokuzuncu âyetinde meâlen, (Allah yolunda öldürülenleri ölü sanmayınız! Onlar Rablarının yanında diridirler. Rızklandırılmaktadırlar) buyuruldu. Allah yolunda zehir yedirilen o büyük Peygamberin, bu âyet-i kerimede bildirilen şerefli derecenin en üstünde bulunduğu şüphesizdir.

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek