Necmeddîn İsfehânî

Necmeddîn İsfehânî

Necmeddin İsfehâni hazretleri, Acem beldesinde ders okutan bir âlimin kendisine Mısır'a gitmesini, orada zamânın kutbu olan büyük âlim ile görüşmesini söylemesi üzerine yola düştü. Giderken yolda kendisini câsus zannederek yakalayıp bağladılar ve hapsettiler. Bundan sonrasını kendisi şöyle anlatmıştır:

Beni hapsedip yalnız bıraktıkları zaman, nûr yüzlü bir mübârek zât havadan yürüyerek geldi. Yanımda durdu. Beni çözdü ve; "Gel ey Abdullah! Senin matlûbun, aradığın, istediğin kimse benim" dedi ve gözden kayboldu. Fakat, ben o zâtın kim olduğunu bilemedim. Dışarı çıkıp oradan uzaklaştım. Mısır'a ulaştığımda, aradığım zâtın kim olduğunu ve nerede bulunduğunu bilmiyordum. Aradan bir müddet geçti. Birlikte kaldığımız dervişler; "Bulunduğumuz beldeye Ebü'l-Abbâs-ı Mürsi hazretleri gelmiş. Haydi gelin, kendisini ziyâret edelim, sohbetinde bulunalım" dediler. Gittik. Ebü'l-Abbâs-ı Mürsi hazretlerini gördüğümde, yolda beni zindandan kurtaran zât olduğunu anladım ve vefâtına kadar hizmetinde bulundum...

Necmeddin İsfehâni hazretleri, bir işaret üzerine Mekke-i mükerremeye gitti ve vefâtına kadar orada ikâmet etti. Vefâtında Fudayl bin Iyâd hazretlerinin yakınına defnolundu. Evliyâdan bir zât şöyle anlatmıştır:

Mekke-i mükerremeden Medine-i münevvereye gittim. Resûlullah efendimizin kabrini ziyâret ettim. Herkes Abdullah-ı İsfehâni'nin Mekke'den ayrılmadığını, orada bulunduğunu söylüyorlardı. Ben ise; "O büyük zâtın Resûlullah efendimizi ziyârete gelmemesi mümkün değildir" diye düşünürken bir ara başımı yukarıya kaldırmıştım. Bir de ne göreyim. Necmeddin İsfehâni havada yürüyor. Bana ismimle hitâb etti. Bâzı şeyler konuştuk. Sonra ayrıldı. Yolumuza devâm ettik.

Necmeddin İsfehâni hazretleri, Allahü teâlânın veli kullarından birinin cenâzesinde bulundu. Cenâze defnedildikten, kabre konulduktan sonra, birisi telkine başlayacaktı. Telkin için kalkınca, Abdullah-ı İsfehâni hazretleri tebessüm etti. Talebelerinden birisi sebebini sordu. Buyurdu ki: O hoca telkine başlayınca, kabre koyduğumuz bu mübârek zât bana; "Ey Necmüddin! Hiç hayret etmiyor musun ki, kalbi ölü olan bu hoca, hakiki hayâta yeni başlayan diri bir kimseye telkin veriyor" dedi. Bunun için tebessüm ettim.

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek