Nefse Uymaktan Kurtulmak

Nefse Uymaktan Kurtulmak
Şehvetlerine, isteklerine, lezzetlerine tâbi olmak kötü huylardandır. Bunun kötü olduğu, âyet-i kerimelerde açıkça bildirilmiştir. Nefsin arzularının, insanı Allah yolundan saptırıcı oldukları, Kur'an-ı kerimde haber verilmiştir. Çünkü nefis, dâima Allahü teâlâyı inkâr, Ona inat, isyân etmek ister. Her işte, nefsin arzularına uymak, nefse tapınmak olur. Nefsine uyan, küfre veya bid'at sahibi olmaya yâhut fıska yâni haram işlemeye başlar. Nefse uymaktan kurtulmak, dünya nimetlerinin en büyüğüdür. Çünkü nefis, Allahü teâlâ ile kul arasındaki perdelerin en büyüğüdür. İbâdetlerin en kıymetlisi, nefse uymamaktır.
İslâm bin Yûsüf Belhi, Hâtem-ül-esam'a bir şey hediye etti. Hâtem bunu kabul edince, "bunu kabul etmek nefsin arzusuna uymak olmaz mı?" dediler. "Kabûl etmekle kendimi zelil, onu aziz eyledim. Reddetseydim, kendim aziz, o zelil olurdu. Nefsimin hoşuna giderdi" dedi.
Resûlullah "sallallahü aleyhi ve sellem", uzun bir hadis-i şerifin sonunda buyurdu ki: (İnsanı felakete sürükleyen şeyler üçtür: Hasislik, nefse uymak, kendini beğenmek.)
İmâm-ı Gazâli buyurdu ki: "Allahü teâlânın insana yardımına mani olan perdelerin en kötüsü, ucb'dur. Yâni ayıplarını görmeyip, ibâdetlerini beğenmektir."
İsâ aleyhisselâm buyurdu ki: (Ey havâriler! Rüzgâr, çok ışıkları söndürmüştür. Ucb da, çok ibâdetleri söndürmüş, sevaplarını yok etmiştir.)
Hadis-i Şerifte, (Aklın alâmeti, nefse gâlip ve hâkim olmak ve öldükten sonra lâzım olanları hazırlamaktır. Ahmaklık alâmeti, nefse uyup, Allah'tan af, merhamet beklemektir) buyuruldu. Nefse uyup da, tövbe ve istiğfâr etmeden, af ve Cennet beklemek ahmaklık olmaktadır. Sebebine yapışmadan bir şey beklemeye temenni denir. Sebebine yapıştıktan sonra, beklemeye recâ denir. Temenni, insanı tembelliğe götürür. Recâ ise, çalışmaya sebep olur. Nefsin sevdiği, istediği şeylere hevâ denir. Nefis, yaratılışında kötülükleri, zararlı şeyleri sevici ve isteyicidir. "Nefsinden sakın dâim. Ona güvenme aslâ. Yetmiş şeytandan daha, fazla düşmandır sana" beyti, tam yerinde söylenmiştir. Nefsin, insanı haramlara ve mekruhlara sürüklemesinin zararları meydandadır. İstekleri hep hayvâni arzulardır.

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek