Ömer Bin Abdullah

Ömer Bin Abdullah

Dinini iyi öğrenen bir Müslüman, haram işlemeden ve faiz felâketine düşmeden, her çeşit ticâreti yaparak helâl mal kazanır. Helâl ve bereketli kazancı ile millete ve memlekete çok faydalı olur. Bütün fıkh kitâbları diyor ki: Fâiz, ödünç vermekte, rehinde ve alışverişte, alıcıdan veyâ vericiden birinin ötekine karşılıksız olarak vermesi şart edilen fazla mala denir. Başkasına verilmesi şart edilirse, fâiz olmaz. Satıştaki ve ödünç vermedeki faizi iyi anlamak için, şunları iyi bilmelidir:

Bir malı, kendisi veya vekili, meselâ on liraya satıp, müşteriye teslim ettikten sonra, parayı teslim almadan, malı müşteriden, meselâ dokuz liraya geri satın almak faiz olur. Parayı tamam alınca, satın alabilir. Bir malı sattıktan sonra, parasının hepsini tamam teslim almadan, o mal ile birlikte başka bir şeyi, aynı fiyatla geri satın almak faiz olur. Çünkü, aynı fiyatın bir kısmı, o başka şey için olup, o malı daha ucuza almış olur ve faiz olur. O başka şeyi alması ise caizdir. Bir malı, meselâ iki ay sonra teslim etmek üzere sattıktan sonra, noksan olarak, daha önce vermeyi kararlaştırmak faiz olur. İki kişi, birer çuval buğdayı, hacmini ölçmeden, karıştırıp un yaptırdıkdan sonra, unu ikiye taksim etmeyi kararlaştırmak faiz olur. Unları karıştırıp, ekmek yaparak ekmeği ikiye bölmek de faiz olur. Unların hacmini önceden ölçmek lâzım idi. Cevizleri veya bademleri yahut zeytinleri ölçmeden karıştırıp, yağ çıkardıktan sonra yağı taksim etmek de faiz olur.

İki kişinin müşterek bir ineği olsa, sütü bir gün senin, bir gün benim diye taksim etseler, faiz olur. İki kişi, meselâ bir öküz veya bir at veya bir araba veya bir dükkân veya tarlalarını veya tezgâhlarını, herbiri kullanmak üzere, muayyen bir zaman için değişseler faiz olur. İçinde oturmak şartı ile bir evi, ekmek şartı ile tarlayı, kendi kullanmak şartı ile bir arabayı borçludan rehin istemek faiz olur. Çünkü, rehin alınırken, bunu kullanmayı şart etmek, rehinde faiz olur. Bir şeyi ucuz satın almak veya ona pahalı satmak şartı ile ödünç vermek faizdir...

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek