Onlar, Rablerinin Yanında Diridirler

Onlar, Rablerinin Yanında Diridirler
Peygamberler (aleyhimüsselam) kabirlerinde diridirler. Diri olmaları, sözde değildir. Tam diridirler. Kur'ân-ı kerimde, İmrân sûresinin 169. âyetinde meâlen; "Allah yolunda öldürülenleri ölü sanmayınız! Onlar, Rablerinin yanında diridirler. Rızıklandırılmaktadırlar" buyuruldu. Bu âyet-i kerime, şehidlerin diri olduklarını bildiriyor. Şehidler, başka Müslümanlar gibidirler. Onlardan bir üstünlükleri yoktur. Peygamberler, şehidlerden elbet daha ileride ve daha üstündür. İslâm âlimlerine göre her peygamber, şehid olarak ölmüştür. Hadis-i şerifte; "Mirâc gecesinde, Mûsâ aleyhisselâmın kabri yanından geçirildim. Mezarında, ayakta namaz kılıyordu" buyuruldu. Başka bir hadis-i şerifte; "Allahü teâlâ toprağın peygamberleri çürütmesini haram etmiştir" buyuruldu. Bunun doğru olduğunu, âlimler söz birliği ile bildirmektedirler. Buhâri'de ve Müslim'de; "Allahü teâlâ Mirâc gecesinde bütün peygamberleri (aleyhimüsselam), Peygamberimize (sallallahü aleyhi ve sellem) gönderdi. Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) onlara İmâm olup, iki rekat namaz kıldılar" yazılıdır. Namaz kılmak, rükû ve secde yapmakla olur. Bu haber, diri olarak, ceset ile, beden ile kıldıklarını gösteriyor. Mûsâ aleyhisselâmın, kabrinde namaz kılması da, bunu göstermektedir.
Ebû Hüreyre'nin (radıyallahü anh) rivâyet ettiği; "Kâbe'nin yanında, Kureyş kâfirleri, bana Beyt-ül-mukaddesin nasıl olduğunu sordular. Oralara dikkat etmemiştim. Çok sıkıldım. Allahü teâlâ, bana gösterdi. Kendimi peygamberler arasında gördüm. Mûsâ aleyhisselâm, ayakta namaz kılıyordu, zaif idi. Saçları dağınık ve sarkık değildi. Şen'e kabilesinden bir yiğit gibi idi. Îsâ aleyhisselâm, Urve bin Mes'ûd Sekafi'ye benziyordu" hadis-i şerif bildirilmektedir. Şen'e, Yemen'de bulunan bir kabilenin ismidir.
Bu hadis-i şerifler, peygamberlerin, Rableri yanında diri olduklarını gösteriyor. Onların cesedleri, bedenleri, rûhları gibi latif olmuştur. Kesif, kati değildir. Madde ve rûh âleminde görünebilirler. Bunun için, peygamberler, rûhları ve bedenleri ile görünebilirler.

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek