Rızkı, Ummadığı Yerden Gelenler

Rızkı, Ummadığı Yerden Gelenler
Tefsir, hadis ve kelâm ilmlerinden sonra, en şerefli ilm fıkıh ilmidir. Aşağıdaki altı hadis-i şerif, fıkhın şerefini göstermeye kâfidir:
"Allahü teâlâ bir kuluna iyilik etmek isterse, onu dinde fakih yapar."
"Bir kimse fakih olursa, Allahü teâlâ, onun özlediği şeyleri ve rızkını, ummadığı yerlerden gönderir."
"Allahü teâlânın en üstün dediği kimse, dinde fakih olan kimsedir. (İmâm-ı a'zamın üstünlüğünü göstermeye, yalnız bu hadis-i şerif yetişir.)"
"Şeytâna karşı bir fakih, bin âbidden dahâ kuvvetlidir."
"Her şeyin dayandığı bir direk vardır. Dinin temel direği, fıkıh bilgisidir."
"İbâdetlerin efdali, en kıymetlisi, fıkıh öğrenmek ve öğretmektir."
Hanefi mezhebindeki ahkâm-ı islâmiyye, Eshâb-ı kirâmdan Abdüllah ibni Mes'ûd'dan "radıyallahü anh" başlıyan yol ile meydâna çıkarılmıştır. Yani, mezhebin reisi olan İmâm-ı Azam Ebû Hanife, fıkıh ilmini, Hammâd'dan, Hammâd da, İbrâhim-i Nehâi'den, bu da Alkama'dan, Alkama da, Abdullah bin Mes'ûd'dan, bu da Resûl-i ekremden "sallallahü aleyhi ve sellem" almıştır.
Ebû Yûsüf, Muhammed, Züfer bin Hüzeyl ve Hasen bin Ziyâd, hep, İmâm-ı Azam'ın talebesidir "rahimehümullah". İmâm-ı a'zam Ebû Hanife "rahmetullahi aleyh", fıkıh bilgilerini toplayarak, kısımlara, kollara ayırdığı ve usûller koyduğu gibi, Resûlullahın "sallallahü aleyhi ve sellem" ve Eshâb-ı kirâmın "rıdvânullahi teâlâ aleyhim ecma'in" bildirdiği itikâd, imân bilgilerini de topladı ve yüzlerce talebesine bildirdi. Talebesinden (İlm-i kelâm) yani imân bilgileri mütehassısları yetişti. Bunlardan İmâm-ı Muhammed Şeybâni'nin yetiştirdiklerinden Ebû Süleymân Cürcâni ve bunun talebelerinden Ebû Bekr-i Cürcâni meşhûr oldu. Bunun talebesinden de, Ebû Nasr-ı İyâd, kelâm ilminde, Ebû Mensûr-i Mâtüridi'yi yetişdirdi. Ebû Mensûr, İmâm-ı Azam'dan gelen kelâm bilgilerini, kitaplara yazdı. Yoldan sapmış olanlarla çarpışarak, Ehl-i sünnet itikâdını kuvvetlendirdi, her tarafa yaydı.

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek